Etniska motsättningar bakom våld i Shandongprovinsen
En våldsam konflikt mellan folkgrupperna Han och Hui bröt ut i Shandongprovinsen i Kina. Tusentals människor drabbade samman på gatorna. (Peter Parks/AFP/GettyImages)


Den 3 september rapporterade Hongkongbaserade Information Center for Human Rights and Democracy att en storskalig konflikt brutit ut mellan folkgrupperna Han och Hui i Shandongprovinsen. Tusentals människor slogs på gatorna. Myndigheterna har satt munkavle på media.

Informationscentret rapporterade att ett slagsmål bröt ut på orten Shimiao i länet Huimin i Shandongprovinsen den 17 augusti. Minst en person från folkgruppen Hui har dödats och fler än 20 personer har skadats. Hundratals beväpnade poliser är fortfarande på plats i området. Shimiao ligger nära länet Shangde, där traktens Hui-invånare bor.

Enligt informationscentret hade en Hui-yngling misstänkts för en stöld och misshandlats av någon från Han-folket. Efteråt hade en grupp från Hui-folket rusat in i handelsdistriktet i Shimiao, misshandlat personer och vandaliserat. Fyra polisfordon förstördes. Den lokala Han-befolkningen gick till motattack. Den 19 augusti kom hundratals beväpnade poliser till platsen och först då kunde situationen kontrolleras. Det har inte rapporterats om denna händelse i media.

Informationscentret skrev också om en annan välkänd konflikt mellan Han och Hui, den så kallade Yangxin-händelsen den 8 december 2000, även denna gång i Shandongprovinsen. Den händelsen sattes igång av att en kötthandlare hade en skylt med texten ”muslimskt fläsk” vilket ledde till att tusentals Hui protesterade. Polisen sköt ihjäl sex Hui när man slog ner de protesterna.

Översatt från version