Etnisk sammandrabbning på kinesisk skola


Den 20 september bröt våldsamma slagsmål ut mellan uiguriska och Han-kinesiska studenter vid Xinjiang Judicial Officer School. Fler än tio personer skadades och åtminstone mellan tre och sex personer kan ha dödats i sammandrabbningen enligt en obekräftad källa.

Hongkongtidningen Sing Tao Daily rapporterade att den nära kontakten mellan studenter från de två folkgrupperna skapat en långvarig spänning som ledde till våld. Studenterna slog varandra med käppar av trä och stål och andra vapen. Över tio personer sändes till sjukhus med skador.

Tidningen citerade en obekräftad rapport att tusen studenter deltog i slagsmålen på kvällen den 20 september. Tre personer ska ha dödats den natten och sex till dagen därpå. En beväpnad polis som var där för att stoppa upploppet ska också ha dödats.

En representant för skolans personal sade dock i en telefonintervju att när incidenten var över hade över tio skadade studenter fått läkarvård, men att han inte hört att någon skulle ha dött. Han sade också att händelsen inte varit av den arten att beväpnad polis behövts blandas in.

Han sade att skolan alltid uppmärksammat nationalitetsfrågan. Det är normalt att det är konflikter mellan studenter, men situationen är en aning komplicerad i Xinjiangprovinsen. Skolan arbetar för närvarande på hur man ska hantera de studenter som var inblandade i incidenten.

Xinjiang Judicial Officer School ligger i en östlig förort till staden Urumqi i Xinjiangprovinsen. Studenterna där tränas till att bli poliser som ska arbeta i fängelser. För närvarande har skolan ett tusental elever som är mellan 15 och 16 år gamla.

Fotnot: Uigurer är en muslimsk folkgrupp som utgör den ursprungliga befolkningen i Xinjiangprovinsen i västra Kina. De har länge förtryckts och diskriminerats svårt av kommunistregimen. Den etniska majoriteten i Kina kallas Han-kineser.

Översatt från version