Etiopiskt krigsflyg bombade städer
SOMALIA, Baidoa : Bilden visar en polis som patrullerar i Baidoa. Polisen representerar interimsregeringen i Somalia. (Foto: AFP/Stringer)


Våldsamma strider mellan islamister och regeringsstyrkor pågår i Somalia. 570 människor uppges ha dödats. Etiopiens krigsflyg har bombat flera somaliska städer. Strider pågår på fyra fronter, och storkrig befaras.

Det pyrande kriget i Somalia blossade upp i dag med strider på fyra fronter, och etiopiskt flyg bombade flera somaliska städer. Etiopien erkände sin militära närvaro i grannlandet.

Strider pågick i dag på flera håll och även i Baidoa, som fortfarande hålls av interimsregeringen.

Diplomater befarar att detta är startskottet för ett krig som i första steget rör Etiopien och Somalia men snart kommer att dra in även Etiopiens fiende Eritrea och locka till sig internationella islamister.

– Efter att ha visat alltför stort tålamod
har den etiopiska regeringen vidtagit åtgärder i självförsvar och inlett motangrepp mot den aggressiva, extremistiska motståndaren och de utländska terrorgrupper som stödjer den, sade talesmannen för UD i Addis Abeba Solomon Abebe.

Vittnen har en längre tid berättat om etiopiska trupper insända i Somalia för att hjälpa den svaga interimsregeringen. Nu medger Etiopien för första gången att det är sant.

Operationerna gäller mål på flera fronter och omfattar orterna Dinsoor, Bandiradley och Baladwayne och staden Buur Hakaba, säger Etiopiens informationsminister Berhan Hailu. Buur Hakaba ligger nära interimsregeringens nya huvudstad Baidoa.

Staden Idale söder om Baidoa har erövrats av islamisterna och sedan återtagits av interimsregeringen. En korrespondent för AFP såg mer än hundra lik där i dag. Interimsregeringen uppger att dess styrkor har dödat 500 islamistsoldater sedan i onsdags. Islamisterna säger att de har dödat minst 70 fiender.

Etiopien stödjer Somalias försvagade regering mot de islamistiska styrkorna, som kontrollerar Mogadishu och större delen av det krigshärjade landet på Afrikas horn. Försöken att genom förhandlingar undvika ett öppet inbördeskrig i Somalia strandade i november.

Somalia har inte haft en effektiv regering sedan 1991 utan behärskats av krigsherrar. Den islamistiska kraft med bas i ett antal islamiska domstolar, som blev känd för omvärlden först under det senaste året och som har erövrat allt större delar av Somalia sedan i våras, har gjort slut på krigsherrarnas välde.

För Etiopien är det av strategisk betydelse att ha en vänligt sinnad regering i Somalia. USA och Etiopien hävdar att islamisterna i Somalia står nära al-Qaida och får hjälp från omvärlden. Det förnekas av den islamistiska ledningsgruppen. Bedömare menar att Etiopien medvetet ställer sig bakom USA:s kamp mot islamisk och terror för att få fördelar och driva egna mål i sitt närområde.