Etiopiska styrkor inne i Mogadishu
Somalias premiärminister Ali Mohamed Gedi (mitten, vänster) och vice premiärminister Hussein Aideed (andra till höger) anländer till Afgoye för att fira stadens befrielse från islamisternas ockupation. (Foto:Peter Delarue/AFP/Getty Images)


Triumferande somaliska regeringstrupper och deras etiopiska allierade marscherade i dag in i Mogadishu. Islamistrebeller hade dessförinnan övergett den krigsdrabbade staden som de hållit i sex månader.

Etiopiens premiärminister Meles Zenawi sade att islamistledarna, eritreaner och utländska jihadister som försöker fly landet nu ska förföljas och gripas.

– Vi diskuterar vad som kan göras för att det inte åter ska bli kaos i Mogadishu, tillade han.

– Vi tänker inte låta Mogadishu brinna.

Enligt Meles har mellan
2 000 och 3 000 islamistkämpar stupat i det krig som bröt ut förra veckan. Några hundra etiopier skulle ha sårats enligt premiärministern.

Organisationen Islamiska staten i Irak, som har kopplingar till terrornätverket al-Qaida, manade muslimer att stödja de flyende islamisterna. Muslimer bör ”stå vid sina somaliska bröders sida och stödja dem ekonomiskt, med vapen och män och böner” skrev organisationen i ett meddelande på internet.

Inifrån Mogadishu rapporterades att somliga huvudstadsbor jublade när regeringsstyrkorna rullade in i staden. Men i andra delar av staden ekade gevärsskotten och plundring hade brutit ut när islamisterna i SICS (Supreme Islamic Council of Somalia, tidigare kallat UIC) gav sig av på morgonen.

– Vi är besegrade. Jag har tagit av mig uniformen och de flesta av mina kamrater har också dragit på sig civila kläder, sade en före detta SICS-soldat.

Två båtar med människor på flykt från Somalia kantrade sent i onsdags utanför Jemen, uppgav FN:s flyktingorgan på torsdagen. Minst 17 personer omkom och 140 saknas fortfarande.

Många av de överlevande sade enligt FN att de flydde på grund av konflikten mellan regeringen och islamisterna.