ETA:s stödparti vill inte ge upp
SPANIEN, Madrid : Den spanska inrikesministern Alfredo Perez Rubalcaba anländer till presskonferensen i Madrid den 2 januari 2007, tre dagar efter bombexplosionen på Barajas flygplats i Madrid. Fredsprocessen mellan den spanska regeringen och den baskiska separatistgruppen ETA är ”avbruten, tillintetgjord och avslutad” på grund av bombattacken, sade Rubalcaba till journalisterna. ETA vägrar dock se fredsprocessen som avslutad. (Foto: AFP/Pedro Armestre)


Den baskiska separatiströrelsen ETA:s stödparti Batasuna vägrar att se fredsprocessen som avslutad trots att Spaniens regering tröttnat efter bombattentatet mot Madrids flygplats. Partiet tar dock avstånd från dådet.

Två män från Ecuador saknas ännu efter attentatet på flygplatsen Barajas i lördags, då en sprängladdning detonerade i en bil i ett parkeringshus. De är, om de bekräftas döda, de första dödsoffren för en ETA-attack sedan maj 2003. Ett 20-tal personer skadades.

Regeringen meddelade samma dag som attentatet, dagen före nyårsafton, att fredsprocessen lagts på is.

I tisdags bekräftades beskedet av inrikesminister Alfredo Perez Rubalcaba. Pressad av det konservativa oppositionspartiet PP gjorde Rubalcaba klart att de trevande fredsförhandlingar som socialistregeringen fört med ETA är över.

– Det var ETA som avbröt, likviderade, avslutade fredsprocessen, sade Rubalcaba.

PP har från början varit emot att över huvud taget börja samtala med ETA.

Rubalcaba tillade att han under de närmaste dagarna ska träffa ledare för de övriga partierna för att utveckla en ”gemensam strategi” mot ETA.

Joseba Alvarez, talesman för ETA:s stödparti Batasuna, förklarade på onsdagen att baskerna vill ”fortsätta framåt och och fortsätta söka en lösning”. Han ville däremot inte ta avstånd från attentatet, utan nöjde sig med att säga att det ”inte underlättar läget” och att det är upp till ETA att förklara varför det skedde.

– Ingen hade räknat med ett sådant attentat, hävdade han enligt spanska medier.

Alvarez skyllde också det uppkomna läget på regeringspartiet PSOE.