Erfaren kinesisk reporter lämnar kommunistpartiet
Liang Qinxjia, tidigare reporter på dagstidningen Sichuan Farmers Daily lämnade nyligen det kinesiska kommunistpartiet under sitt riktiga namn. (Foto: NTDTV)


Enligt ”Det globala servicecentret för utträden ur KKP” (tuidang center) använde reportern Liang Qinxia sitt riktiga namn när hon trädde ut ur det kinesiska kommunistpartiet. Liang uttryckte en stor besvikelse över hur kommunistregimens krossar informationsfrihet och allmänhetens åsikter.

Liang, som varit nyhetsjournalist i tio år, sade att kinesiska journalister behandlas som samhällets lägsta kast. Hon menar att de ofta utnyttjas av personer på de högre nivåerna av mediaadministrationen.

– Fastän journalister ska rapportera sanningen har de kinesiska reportrarna ingen yttrandefrihet och kan inte rapportera sanningsenligt till det kinesiska folket om vad de ser. Viktiga historier har gång efter annan mörkats och styrts. På grund av detta har jag förlorat förtroendet för kommunistpartiet och beslutat att lämna organisationen, sade Liang, och tillade att hon omedelbart lämnar kommunistiska ungdomsbrigaden.

– Om utländska reportrar är kungar är de kinesiska reportrarna bara tiggarkungar. Korruptionen i Kina är så omfattande på alla nivåer och på alla områden att det är alarmerande. Ända får de kinesiska reportrarna inte tala om det. Efter att ha sett det jag sett, har jag inte längre något förtroende för systemet.

Liang noterade att ett par journalister nyligen greps för att de avslöjat sanningen om de så kallade ”tofu-skolhusen”, undermåliga byggnader som rasade samman och dödade många skolbarn i den stora jordbävningen den 12 maj i Sichuan.

– I Kina är det kommunistpartiet som bestämmer vad som är nyheter. Om man säger något dåligt om partiet kommer ens tidning att stängas ner. Journalister vill så klart tala ut mot orättvisor och försvara folks rättigheter. Men när propagandadepartementet ser sådana rapporter censureras de genast. Allt handlar om pengar, makt och uppgörelser, sade hon.

Liang, som är 40 år gammal, avslöjade vid ett tillfälle hur hennes chef mutade och undertryckte journalister. Men när hon skrev om detta tvingades hon lämna sitt jobb.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/19817/