Erdogan avskärmar sig från EU
Mannen försöker skydda sig från vattenkanonen under sammandrabbningar med polis vid en regeringskritisk demonstration den 16 juni i Ankara. Premiärminister Erdogan försvarade polisens våldsamma tillslag mot demonstranterna och sade att det var hans ”plikt” att beordra evakueringen av parken. (Foto: Adem Altan / AFP)


Den turkiske premiärministern Erdogan höll under helgen tal till sina supportrar inom AKP i både Ankara och Istanbul och ämnet var naturligtvis Taksim Geziparken. Han anklagade internationell media för att inte visa den sanna bilden och ville att de skulle skildra hans möte med tiotusentals supportrar.

Demonstranterna å sin sida anklagade de turkiska medierna för att ignorera protesterna. Erdogan ville inte höra talas om att det finns censur i Turkiet.

Internationell media har visat polisens insatser ända sedan protesterna vid Geziparken började och kallar det som händer för turkisk vår.

”Den turkiska våren startade den 3 november och det fattar de inte”, sade Erdogan som syftar på att hans parti AKP vann valet 3 november 2002.

På söndagens stora möte sade han till sina supportrar:

”Ni kan inte hitta en premiärminister som jag i någon annan del av världen.”

Sedan 2005 är Turkiet ett kandidatland och förhandlar om EU-medlemskap. EU anser att landet måste stärka skyddet för de mänskliga rättigheterna, minoriteters rättigheter samt yttrande- och religionsfrihet.

Europaparlamentet har varnat Turkiet att de måste sluta använda hårda metoder mot fridfulla demonstranter och att Erdogan måste agera försonande och enande. Till söndagens mötesdeltagare sade premiärministern:

”Jag erkänner inte Europaparlamentets beslut.”

Han frågade de församlade om protesterna i Grekland och Frankrike hade orsakat något beslut mot dessa länder. Han varnade andra länder för att intervenera i Turkiets egna affärer och varnade landets media för att delta i denna ”komplott”.

Erdogan varnade också företagarna:

”Vi vet vilka som har skickat 30 000 matkartonger till demonstranterna. Vi vet vilka som öppnade sina hotell för terroristerna.” Han varnade uttryckligen en stor hotellkedja för att de skulle hållas ansvariga för sina gärningar.

Han varnade också vd:n för en av de största bankerna i Turkiet, Garanti Bank, för att denne sagt att han och hans anställda stödjer protesterna.

Han prisade även den turkiska ekonomin under de sista tio åren och påstod att det orsakat avundsjuka och attackerade en lobbygrupp för räntor, som han anklagade för att manipulera marknaden, med hjälp av Geziparksprotesterna.

På protesternas 19:e dag, som dag ett började fridfullt med en sit-in demonstration för att skydda träden i parken inför byggandet av ett affärscenter, slutade med ett polistillslag. Polis har rensat Geziparken och Taksimtorget från demonstranter och deras saker. De tillåter ingen att komma till Taksimtorget idag.

Idag startade några kvinnliga demonstranter en sit-in protest vid Beyoglu som ligger nära Taksimtorget men polisen kom med vattenkanoner och skingrade dem.

Emel Arkan rapporterade.Folk demonstrerar i centrala Ankara den 17 juni. Turkiets regering hotade idag att de kan ta in armén för att stoppa de rikstäckande protesterna mot regeringen efter en helg av tunga sammandrabbningar mellan kravallpolis och demonstranter. På banderollen står det, ”Vi kommer inte att böja sig för AKP:s fascism”. (Foto: Adem Altan/AFP)