Epoch Times uteslöts från pressträff
Reporter från den israeliska radiostationen Galei Zahal, som tilläts att täcka mötet, intervjuar Gilad Slonim som arbetar för den hebreiska upplagan av Epoch Times. (Foto: Tikva Mahabad / Epoch Times)


Två israeliska journalister nekades tillträde till en pressträff anordnad av den israeliska presidentens kansli.

Måndagen den 1 december hade den israeliska presidenten ett möte med Liu Yunshan, kommunikationsminister (kallades tidigare propagandaminister) i den kinesiska kommunistregimen. Från början var mötet öppet för alla medier i Israel och en inbjudan hade skickas ut.

Två israeliska journalister, en från tidningen Epoch Times samt en kameraman vid New Tang Dynasty Television (NTDTV), var inte tillåtna att närvara vid evenemanget. Bakom detta misstänks ligga påtryckningar och vilseledande information från det kinesiska kommunistpartiets delegater. Dessa två oberoende medier rapporterar ocensurerat om och från Kina utan det kinesiska kommunistpartiet inblandning.

Epoch Times och NTDTV är kända för sin bevakning av den kinesiska regimens förföljelse av personer som utövar Falun Gong. I sin nuvarande tjänst har Liu ansvarat för den landsomfattande anti-Falun Gong-propagandan.

Liu har stått som värd för en nationell konferens om ”Rapport av exemplariska gärningar i kampen mot Falun Gong”, han har hållit tal vid invigningen av en stor anti-Falun Gong-utställning, sammankallat ett anti-Falun Gong-symposium och hållit en rad tal i sitt myndighetsutövande.

NTDTV-fotografen Tal Atzmon, som var förbjuden att delta i evenemanget, sade i en intervju att innan mötet började hade han kommit in i salen där mötet skulle äga rum.

– Allt var bra. Efter ett tag kom en talesman från presidentens kansli till mig och sade att jag borde ge mig iväg eftersom händelsen var öppen endast för kinesiska medier. Jag hörde från en Epoch Timesreporter att presidentens talesman sade till honom att jag hade kränkt de kinesiska delegaterna, fastän jag inte ens haft någon kontakt med dem, sade han. 

Gilad Slonim, redaktör för hebreiska Epoch Times, nekades också inträde. 

– Vi fick en inbjudan att bevaka mötet mellan presidenten och politbyråmedlemmen. Men när vi kom dit sade de att det bara var öppet för kinesiska medier. När vi senare pratade med presidentens talesman berättade hon att de hade utsatts för många påtryckningar och att de kinesiska kommunistiska delegaterna även hotat att avbryta mötet om vi skulle tillåtas att bevaka evenemanget. Jag pratade senare med talesmannen och fick intrycket att hon hade blivit vilseledd av det kinesiska kommunistpartiets delegater och jag tror att hon nu förstår att hon gjorde ett misstag. 

Roi Antebi, reporter för den israeliska militära radiostationen Galei Zahal, rapporterade också från händelsen. Enligt Antebi fick han gå in i möteshallen och ingen sade något till honom om att mötet endast skulle vara öppet för den kinesiska pressen.

Utanför presidentens hus, där mötet hölls, samlades omkring 20 lokala Falun Gong-utövare för att protestera mot den pågående förföljelsen av Falun Gong i Kina. Eli är en av de israeliska Falun Gong-utövarna som kom för att protestera.

– Jag skäms att min president på uppdrag av det israeliska folket möter en sådan hemsk människa. Han har mycket blod på sina händer. Han har begått så många brott. Han är ansvarig för tortyr av så många människor och för att låst in dem i läger där deras organ skördas, sade han.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/world/israel-epoch-times-denied-media-event-8002.html