Epoch Times-reporters gmail bland dem som Kina hackat
En Epoch Times-reporter fann sitt personliga Gmail-konto hackat och åtkomligt i Kina. Gmail har börjat informera kontohavaren om otillåten åtkomst. (Foto: Epoch Times)


Människorättsaktivister och journalister, däribland en Epoch Times-reporter från Washington DC, har hittat en varning från Google i sina gmail-konton om att deras e-post har hackats från Kina.

I onsdags kväll nä Nicholas Zifcak, en Washington-baserad reporter för Epoch Times, som i huvudsak skriver om den federala politiken och nationella angelägenheter, loggade in på sitt gmail-konto, hittade han högst upp ett varningsmeddelande: ”Kina har gjort intrång på ditt e-postkonto, klicka här för att ta reda på mer.”

När han klickade på länken kom han till en sida som visade två IP-adresser som fått tillgång till hans konto, en av dem från ett företag som heter China Unicom. Båda adresserna fanns i staden Harbin, Heilongjiangprovinsen.

Ironiskt nog hade en artikel som Zifcak skrev i december om Vita Husets nya IT-säkerhetstjänst behandlat oro för kinesiska IT-attacker. Han sade att han inte använde Gmail-kontot för känslig information, så varningen var inte var så oroande som den kunde ha varit.

Google hade lagt till varningsfunktionen samma dag som ett sätt att se till att användarna blev medvetna om att en ovanlig IP-adress hade fått tillgång till deras konton. Gmail har alltid haft en länk nedanför användarnas inkorg där de kunde kontrollera den senaste aktiviteten samt varifrån man hade fått tillgång till deras konton, men de nya varningarna gör detta till en mer användbar säkerhetsfunktion.

Journalisterna som arbetar i Kina varnades för att deras konton eventuellt hade hackats i januari men det verkar som om meddelanden likt det som Zifcak fått har kommit ut precis när Google flyttar sin verksamhet från Kina till Hongkong. Zifcaks varning visar att man hade gjort intrång på hans konto inifrån Kina förra veckan, precis när Google var berett att offentliggöra sitt tillbakadragande.

Stephen Gregory, en talesman för Epoch Times, sade att han inte var förvånad över att höra att en av deras reportrar hade fått sitt konto hackat, med tanke på tidningens meritlista om Kinabevakning. Epoch Times rapporterar om många ämnen som är känsliga för regimen och har skrivit en redaktionell serie där man ber det kinesiska folket att dra sig ur det kinesiska kommunistpartiet och dess underorganisationer. Tiotals miljoner människor i Kina har uttryckt sitt stöd för avskaffandet av KKP på Epoch Times webbplats.

– Epoch Times är den tidning som har oftast blockerats av den kinesiska regimen, sade han.

– Övervakningen av en av våra reportrars e-post här i USA visar hur kommunistpartiets försök att censurera det som sägs i Kina gör det fientligt mot pressfriheten i världen. Vi hoppas att världens medier kommer att reagera på denna fientlighet genom att rapportera kraftfullare om de ämnen som den kinesiska regimen vill censurera.

Epoch Times utfärdade i onsdags ett uttalande där man berömde Googles beslut att sluta censurera sina sökresultat i Kina, även inför vetskapen om att deras affärsverksamhet där skulle stängas av den styrande kommunistregimen.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/32065/