Epoch Times-reporter greps vid APEC-möte i Indonesien
En skylt vid Bali Nusa Dua Convention Center den 8 oktober, värd för APEC-mötet som nyligen hölls, som visar vägen till den kinesiska presskonferensen. Epoch Times reporter, Wayan Manuh, hindrades från att gå in och förhördes av säkerhetsvakter när han försökte delta i konferensen. (Foto: Wayan Manuh/Epoch Times Staff)


En lokal Epoch Times-reporter greps och förhördes i flera timmar av säkerhetsvakter vid Asia-Pacific Economic Cooperation nyligen och hindrades därmed från att lyssna på de tal som hölls av den kinesiska delegationen.

Reportern, Wayan Manuh var ackrediterad, och har tidigare kunnat röra sig fritt i konferenslokalerna. Den 8 oktober förde emellertid säkerhetsvakter bort honom och hindrade honom att gå både till mediematsalen och presskonferensen som hölls av den kinesiska delegationen. Samma ingång ledde till båda ställena.

När Manuh skulle gå in i Bali Nusa Dua Convention Center där APEC-mötet hölls den 8 oktober, fungerade inte hans kort, och han fördes ner till källaren av säkerhetsvakter.

– Det var fem eller sex säkerhetsvakter där. Jag behandlades som en fånge. De frågade varför jag besökte APEC, hur jag fick mitt ackrediteringskort och så vidare, sade Manuh.

Sedan satte man honom på en motorcykel och skjutsade honom till säkerhetsvakternas huvudkontor, där han åter förhördes.

– Olika poliser ställde samma frågor. Jag förhördes som en kriminell. De frågade om jag utövade Falun Gong, och fortsatte att ställa frågor, som om de ville få tiden att gå. Jag missade de kinesiska föredragen, sade han.

Falun Gong är en andlig metod som förföljs i Kina av det Kinesiska kommunistpartiet. Epoch Times rapporterar regelbundet om förföljelsen av Falun Gong och har i åratal attackerats av den kinesiska regimen.

Epoch Times har råkat ut för trakasserier och störningar som man tror kommer från kinesiska agenter. Bland annat har tidningar stulits, det har skett inbrott på kontor, utrustning har stulits, och vid ett blev en tekniskt ansvarig person misshandlad i sitt hem.

År 2000 greps över ett dussin Epoch Times-anställda i Kina; flera av dem fick långa fängelsestraff.

I Indonesien begärde år 2007 kinesiska konsulattjänstemän i ett brev och genom besök till flera indonesiska regeringsdepartement att en oberoende radiokanal, Radio Erabaru, skulle stängas. Radiokanalen sänder regelbundet nyheter om förföljelsen av Falun Gong och andra människorättskränkningar i Kina, och når många kineser som bor i Indonesien och Singapore.

I flera år har indonesiska myndigheter upprepade gånger försökt stänga radiostationen. Bland annat har man gjort tillslag och beslagtagit utrustning. Detta agerande har fördömts av indonesiska och internationella människorättsgrupper och organisationer som värnar om pressfriheten.

Efter en timmes förhör vid den andra platsen, där Balis polischef närvarade, fick Manuh tillåtelse att gå. Men en civilklädd polis fortsatte att följa efter honom och iakttog honom när han utförde sitt journalistiska uppdrag.

– När jag återvände till hotellet fanns det fem poliser till där, som jag misstänker är från den indonesiska säkerhetstjänsten, sade Manuh.

Säkerhetsvakterna uppehöll honom sammanlagt i fem timmar. Den kinesiska delegationen lämnade konferenslokalerna mellan klockan 14 och klockan 15.

– Epoch Times rapporterar regelbundet om människorättskränkningar i Kina. Men jag tycker inte att en suverän stat som Indonesien bör agera under påtryckningar från den kinesiska kommunistregeringen. Jag tycker att det är beklagligt att jag stördes i mitt journalistiska uppdrag och den bild som detta ger av vårt land, tillade Manuh.

Översatt från engelska.