Epoch Times fyller fem år
KINESISK UNDERHÅLLNING: Paraplydansöser uppträder vid Epoch Times femårsjubileum i Queens, New York, den 29 oktober. (Foto: Epoch Times)


NEW YORK – Under sommaren år 2000 köpte tre unga doktorander en kinesisk veckotidning i New Jersey, fokuserad på lokala nyheter och små affärsannonser. De döpte om den till Epoch Times.

I östra banketthallen i Elmhurst, Queens, firade stadstjänstemän, Epoch Times-personal samt samhällsmedborgare förra fredagen den kinesisk-språkiga Epoch Times femårsjubileum.

– På kort tid har Epoch Times blivit en viktig del av stadens journalistsamfund, med blomstrande läsarstatistik över hela världen, sa borgmästare Michael Bloomberg i sin hälsning.

Epoch Times publiceras för närvarande i 28 länder och på åtta språk världen över. Den engelska versionen publiceras två gånger i veckan på Manhattan.

Tidningen startades av välutbildade kinesiska immigranter i New York-området. Gruppen såg ett behov av sanningsenlig rapportering i det kinesiska samhället, där andra kinesiska nyhetstidningar antingen ägs av eller står under hård press från det kinesiska kommunistpartiet, enligt en studie gjord av Jamestown-fonden.

Enligt tidningens chefsredaktör Annette Guo, har Epoch Times vågat rapportera om ämnen såsom religiös och politisk förföljelse i Kina, innefattande förföljelsen av Falun Gong och Kinas relation med Hongkong, vilket utelämnas i andra kinesiska nyhetstidningar. Epoch Times försörjs inte heller av något stort företag eller någon regering, utan håller på sin integritet som oberoende nyhetskälla, enligt Guo.

– Jag vet att Epoch Times är ett mycket sanningsenlig medium och jag är här för att stödja det, sade rådsmedlem Hiram Monserrate, som talade på banketten.

Andra som fanns på plats var stadsrådsmedlemmarna Margarita Lopez och Alan Jennings.

– Jag har själv en bakgrund som immigrant, jag känner till vikten av denna typ av nyhetstidningar, sade rådsmedlem Monserrate som kommer från Puerto Rico och fortfarande läser nyheter på spanska.

Engelsk version 30 oktober 2005: http://www.theepochtimes.com/news/5-10-30/33905.html