Epoch Times-foton avslöjade tidningstjuvar
Polisman Brendan Ellis plockar upp Epoch Times-tidningar från papperskorgen. (Foto: Fany Qiu / The Epoch Times)


Personal från kinesiska Epoch Times i Vancouver har arbetat övertid under de senaste veckorna för att fånga vandaler och tidningstjuvar som tycks ha bestämt sig för att skada tidningens verksamhet.

Den här veckan blev en man fotograferad när han tog bort buntar med tidningar från en tidningsbox och kastade dem i en närbelägen soptunna. Förra veckan noterade personal att en man fångad på en videoupptagning tog med sig hela tidningspackar.

Personal från den kinesiska Epoch Times tror att man attackerar tidningen på grund av dess oberoende och ocensurerad rapportering av nyheter som rör Kina. Kinesiska Epoch Times, som grundades år 2000, är en oberoende kinesisk tidning som, till skillnad från många andra, inte drar sig för att rapportera om ämnen som är känsliga för det kinesiska kommunistpartiet (KKP).

Det har inte varit lätt att bedriva verksamheten, eftersom KKP och dess anhängare ser tidningen som ett hot. Det har därför varit en utmaning för den kinesiska Epoch Times att skaffa reklamintäkter från kinesiska kunder som oroar sig för partiets ogillande. Även om man inte riskerar verkliga konsekvenser är kineserna i allmänhet mycket känsliga för det som de uppfattar som kravet på att hålla sig till partilinjen.

Den 11 mars bevittnade distributören av kinesiska Epoch Times, Sun, hur en man tog bort högar med tidningar och kastade dem i en soptunna. Sun tog snabbt ett foto och konfronterade tjuven och sade ”Sluta stjäla tidningar”, samtidigt som hon närmade sig honom.

Personen sägs ha slagit till hennes kamera och skadat den innan han flydde. Sun följde efter mannen till en butik där hon ringde till polisen och kunde prata med en kinesiskspråkig polisman. Hon sade att när mannen insåg att hon talade med polisen, slog han till telefonen så att den föll till golvet.

Efter det att polisman Brendan Ellis, som skickades av larmnumret 911, dök upp på scenen, flydde mannen ut bakvägen men greps och förhördes av polismannen.

Mannen hävdade att han inte hade gjort något fel eftersom den kinesiska Epoch Times är en gratistidning och han fick en varning av polisman Ellis innan han släpptes.

”Mannen i fråga tillrättavisades och han förstod att han skulle bli åtalad om han begår brott mot Epoch Times,” skrev Vancouverpolisens presschef, Lindsey Houghton, i ett e-postmeddelande.

Fall av tidningsstöld och skadegörelse på kinesiska Epoch Times tidningsboxar har rapporterats i de flesta större städerna i Nordamerika, inklusive Montreal, Toronto och New York.

I ett fall i Los Angeles i februari 2005 arresterade polisen en man för att han dagligen avlägsnat mer än 1000 tidningar från boxar. Innan han arresterades, försökte mannen köra över en av kinesiska Epoch Times kameramän med sin pickup. Efter 10-minuters dramatik med ”beväpnat dödläge” greps mannen.

I Kalifornien är det olagligt för alla att avlägsna, ta, eller beslagta mer än 25 exemplar av en aktuell upplaga av en gratis dagstidning, om man gör det med en avsikt att beröva andra möjligheten att läsa och få glädje av tidningen.

Liao, En medarbetare på tidningen, säger att hennes kontor ofta tar emot tips från läsare och invånare som har sett någon antingen vandalisera boxar eller stjäla tidningen, eller använda den för andra ändamål än för att läsa.

– De flesta anser att folk har rätt att läsa tidningen, sade hon.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/31604/