Epoch Times firade 15 år i Hongkong
Epoch Time i Hongkong firade tidningens 15-årsdag den 1 december. (Foto: Poon Cai-shu /Epoch Times)


200 personer från näringsliv, media och den lagstiftande makten i Hongkong samlades nyligen för att fira 15-årsdagen av den kinesiska upplagan av tidningen Epoch Times.

Tidningen grundades i Atlanta i USA år 2000 av John Tang, som då var doktorand vid Georgia Institute of Technology. Han iakttog att både västerländsk och kinesisk media okritiskt vidarebefordrade det kinesiska kommunistpartiets hatpropaganda mot falungong, en traditionell kinesisk metod för självkultivering. Tillsammans med ett antal kinesiska studenter beslöt sig Tang för att ge ut ocensurerade nyheter om Kina. Idag publiceras Epoch Times i 35 länder och på 21 olika språk.

John Tang är nu vd för Epoch Media Group, som bland annat består av samtliga upplagor av Epoch Times samt New Tang Dynasty Television i New York.

Under festligheterna den 1 december hölls tal och många uttryckte välgångsönskningar.

Jin Zhong, utgivare av Open Magazine i Hongkong och expert på Kinafrågor, sade att han var djupt berörd av det faktum att Epoch Times inte bara hade överlevt Hongkongs tärande medieindustri utan också blomstrade. Han sade också att Epoch Times ligger i framkant vad gäller rapportering om det Kinesiska kommunistpartiets korruption och politiska fraktionsstrider.

Guo Jun, vd för Epoch Times i Hongkong, nämnde i sitt tal att tidningens källor och förutsägelser var korrekta och före sin tid vad gällde Bo Xilai och Zhou Yongkang. Hon förväntar sig ytterligare väsentliga politiska förändringar längre fram.

John Tang uttryckte sin tacksamhet för läsarnas stöd inför trycket från den kinesiska kommunistiska regimen.

Rapportering av Larry Ong och Juliet Song