Episk uppgörelse i sista Batman-filmen
Anne Hathaway anländer till den europeiska premiären av filmen The Dark Knight Rises i London den 18 juli 2012 (Foto: AFP/Max Nash)


  • Film: The Dark Knight Rises
  • Produktionsår: 2012
  • Produktionsland: USA/Storbritannien
  • Regi: Christopher Nolan
  • Medverkande: Christian Bale, Anne Hathaway, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Gary Oldman, Morgan Freeman m fl.

I sista kapitlet av Nolans Batman-trilogi möter Batman fler motgångar än någonsin i form av en trasig kropp, allmänhetens hat och en närmast oövervinnerlig fiende. Det är mycket bättre än de vanliga serietidningsfilmatiseringarna. Men med tanke på den föregående filmens tempo och mästerliga utförande, måste jag säga att jag är en aning besviken.

Åtta år har gått sedan Jokern härjade i Gotham City och Batman tog skulden för Harvey Dents mord. Bruce Wayne (Bale), mannen bakom Batmans mask, lever nu som en enstöring. Gotham Citys brottslighet har sjunkit så pass mycket att Batman inte längre behövs. Men så dyker Bane (Hardy) och hans armé upp. Bane är lika smart som han är fysiskt stark och snart har hans armé tagit över Gotham City. Wayne tar än en gång på sig Batman-dräkten. Men han är ur form och dessutom lider han av en del krämpor som han ådrog sig under sina glansdagar. Att kämpa mot Bane är lättare sagt än gjort.


Christian Bale på den europeiska premiären av filmen The Dark Knight Rises i London den 18 juli 2012 (Foto: AFP/Max Nash)

Christian Bale på den europeiska premiären av filmen The Dark Knight Rises i London den 18 juli 2012 (Foto: AFP/Max Nash)

Det som gjorde föregående film, ”The Dark Knight” (Christopher Nolan, USA/Storbritannien, 2008), till en så bra film var främst tre saker. Den första var Heath Ledgers Joker, som endast är ute efter att skapa kaos. Jokern var en perfekt motpol till Batman, som vill återställa lag och ordning i Gotham City. Det andra var Nolans mästerliga utförande av historien. Den tredje och, enligt mig, viktigaste komponenten var tempot. I ”The Dark Knight” avlöste de spännande actionsekvenserna varandra. När man gick ut ur biografen var man utmattad men uppspelt. Problemet med denna uppföljare är att man har dragit ner tempot väldigt mycket. De spännande sekvenserna finns där, men det är längre väntetid mellan dem.

Heath Ledgers Joker har nu nästan uppnått legendstatus, kanske mycket på grund av att han dog strax innan filmen skulle ha premiär. Men det är ju inte bara därför. Han är den bästa serietidningsskurken genom tiderna, skulle jag vilja påstå. Bane, fint spelad av Hardy, är en mycket kallare karaktär och kanske inte lika intressant. Men han utgör nästan ett större hot mot Batman. För Bane utmanar Batman både på ett intellektuellt och ett fysiskt plan. Och det som gör Bane lite speciell är att det inte är lika uppenbart att han kommer att förlora. I och med att Nolan har gett sina filmer en mörkare ton och i och med att detta är sista filmen i trilogin måste man fråga sig om Batman verkligen klarar av att besegra Bane.

Precis som i ”The Dark Knight” är Batman inte ensam i sin kamp mot skurkarna. På sin sida har han den trogne polismästare Gordon (Oldman). Joseph Gordon-Levitt spelar den unga polisen Blake, som är den lojala idealisten. Den tunga rollistan rundas av med Anne Hathaway, som spelar Selina Kyle/Catwoman, som har svårt att välja sida.

Nolan satte ribben väldigt högt med ”The Dark Knight”. Han klarar inte riktigt av att leva upp till den standard han satte. Men detta är fortfarande väldigt bra. Den tunga rollistan och den närmast episka uppgörelsen mellan Batman och Bane gör detta till en film man kommer att ångra om man missar.