Entreprenörsfamilj: ”Fantastiskt vackert”


Sven Knuts, som är egen företagare, hade läst en annonsbilaga i SVD om Shen Yun Performing Arts. Han blev mycket intresserad och bjöd sin fru och två döttrar till föreställningen på Cirkus den 26 april.

– Jag tycker det är fantastiskt vackert. Den är väldigt, väldigt vacker och de dansar fantastiskt och de är som akrobater. Dansarnas koordination är utan dess like såklart. Vi har ingenting sådant i det här landet, säger Eva Knuts, efter föreställningens slut.

– Jag håller med Eva. Fantastisk färgprakt, rörelserna, och danserna. Ja, det tycker jag, sade Sven Knuts.

Han tyckte särskilt mycket om sångsolisterna, tenoren Tian Ge och sopranen Pi-ju Huang, vars röster var så starka att de  med lätthet bars över hela salongen så det behövdes inga mikrofoner.

– Jag hade gärna hört någon mer sång av både kvinnan och mannen. Likaså var det urgamla kinesiska instrumentet, erhu, den kinesisk fiolen med två strängar, fenomenal att lyssna på.

Shen Yun visar glimtar ur traditionella historiska legender från Kina. Konferenciärerna förklarar mellan varje nummer både på kinesiska och svenska om de olika danserna och deras bakgrund och betydelser. Detta uppskattade familjen Knuts mycket.

– Det var väldigt bra presentatörer och kvinnan framförallt eftersom det är det svenska språket som vi lyssnar på och reagerar till.

Dottern Helen fascinerades mycket av ”dansarnas koordination” och hur synkroniserat de rörde sig i danserna.

– Det blev nästan som att de formade olika mönster på scenen, det tycker jag var jättefint.

Där instämmer systern Helen, som också fascinerades av erhu-solisten Qi Xiaochun.

– Det var mycket vackert att lyssna på hon som spelade på det två-strängade instrumentet. Och orkestern, det var en härlig kombination, sade Helen och syftade på de västerländska och kinesiska instrument som är kärnan i Shen Yuns orkester.

– Jag tycker Kina är långt borta, men ändå inte så långt borta. Man kan ju åka till Kina. Det kunde man inte förut, men just det här får du ju inte se i Kina idag.

I Shen Yuns repertoar ingår berättande danser som baseras på gamla historiska legender. Enligt Sven Knuts påminner de om sagoberättande.

– Det är ju en handling fast de inte pratar. Det är som en saga i varje nummer. Det är bra.

Eva Knuts instämmer:

– Jag satt och tänkte på Svansjön, men Svansjön är en helkväll. Den pågår kanske under två timmar. Men det är en ändå en saga, och här är det kanske tjugo sagor eller fler.

Berättelsen om munkarnas liv i ett kloster, De lekfulla munkarna, roade Sven Knuts i hög grad.

– Jag tyckte om den med de glada munkarna. Jag tyckte om humorn och att det får vara så. Kina kan ju vanligen upplevas vara ett strikt land. Det var lite bus, och  det gillade jag, säger Sven Knuts.

Eva Knuts avslutar med att säga att hon redan innan hon sett Shen Yuns föreställning hade rekommenderat flera personer att se föreställningen.