Enträget brevskrivande fick Falun Gong-fånge fri


Under två år har paret Hans och Karin Rosengren, samt Ulla Lind från Amnesty i Kalmar outtröttligt skickat brev och skrivelser till ett kinesiskt fängelse för att hjälpa Falun Gong-utövaren Bu Dongwei ur ett arbetsläger där han olagligt placerats. Förra veckan fick trion ett brev där han berättar att han har återförenats med familjen i USA.

Så gott som varje dag har någon i Amnesty-gruppen skickat mestadels kort för att öppet visa vakter med flera sitt ärende. På korten har de försökt muntra upp honom genom att berätta att de känner till hans fall, med hopp om att få honom fri.

Amnesty har känt till att både Bu Dongwei och hans fru Hongwei Lou tidigare suttit i arbetsläger för att de utövat Falun Gong. För två år sedan greps maken och sattes i ett omskolningsläger berättar Karin Rosengren för Barometern.

Bu Dongwei greps inför ögonen på sin lilla dotter i Kina. Mamman befann sig då på ett universitet i England där hon studerade och hon vågade av rädsla för att bli gripen inte återvända till Kina utan flyttade till USA.

– I somras fick vi beskedet om att han hade släppts, men vi har legat lågt med det tills nu så att han skulle hinna ta sig och dottern ut ur Kina och för en vecka sedan fick vi e-post från honom där han skrev att han hade återförenats med sin fru i USA, säger Ulla Lind.