Enormt ’hav’ upptäckt under jordens yta
Skärmbild av vår jord.


Forskare har upptäckt enorma vattenreserver under jordens mantel. Upptäckten kan omforma vår förståelse av ursprunget för jordens vatten.

Enligt en ny studie av en grupp amerikanska geofysiker har en vattenreservoar med tre gånger så stor volym som i jordens alla hav upptäckts inuti ett bergslager på 700 kilometers djup.

Geofysikern Steve Jacobsen på Northwestern University, en av författarna till studien, säger att det är bevis för att planetens vatten bubblade upp någonstans från underjorden.

Vattnet tros vara inneslutet i ett lager av ringwoodite, ett mineral med en kristallisk struktur som fungerar som en svamp och fångar de väte- och syreatomer som vatten består av.

Detta lager av ringwoodite har inte kunnat bekräftas, men det finns starka bevis för att det existerar. En diamant som kom upp till jordytan i en vulkan tidigare i år hade en bit ringwoodite inuti sig.

Forskarna använde 2000 seismometrar för att spåra vibrationer som genererats av jordbävningar runt om på planeten. Vågorna tycktes fortplanta sig genom vattenmättat berg, snarare än genom torrt material, vilket gav forskarna idén om storleken på reservoaren.

Forskarna försöker nu komma underfund med huruvida det här lagret finns runt hela planeten. Resultaten från studien så här långt har publicerats i tidskriften Science.

Se video.