Enorma hjordar kan ha försett arbetarna som byggde pyramiderna på Gizaplatån i Egypten med mat
Turister nedanför Chefrens pyramid i Giza, sydväst om centrala Kairo. (Foto: Khaled DesoukiI/AFP/Getty Images)


Forskare har upptäckt att under uppförandet av de egyptiska pyramiderna på Gizaplatån använde man sig av ett storköksliknande system för att förse arbetarna som byggde pyramiderna med mat.

LiveScience rapporterade att man har upptäckt en hel arbetarstad söder om sfinxen. Staden användes under uppförandet av farao Mykerinos pyramid.

Forskarna fann också rester av en stor slaktplats och uppskattade att ungefär 1800 kg kött från nöt, får och get tillagades till arbetarna varje dag. Omkring 10 000 arbetare tros ha jobbat med uppförandet av Mykerinos pyramid.

”Man tog väl hand om dem som arbetade med bygget. De fick bra mat när de jobbade så det borde ha varit en attraktionskraft i sig. De fick säkert mycket bättre kost där än i sin hemby”, sade Richard Redding, från Ancient Egypt Research Associates (AERA) till LiveScience.

Han sade att löftet om bra mat kan ha varit ett sätt att locka folk att hjälpa till med bygget av pyramiderna.

Det var en väldigt stor apparat och det fordrades mycket arbete att förse alla med mat. Det krävdes troligen en besättning på över 21 900 nötkreatur och 55 000 får och getter.

I februari upptäckte ett forskarlag tre dussin pyramider vid en sudanesisk begravningsplats, daterade för omkring 2000 år sedan.

De är mindre än de flesta egyptiska pyramider. Den största är bara cirka sju meter bred och den minsta mindre än en meter.

Översatt från engelska.