Enligt saudisk schejk riskerar kvinnor som kör sin hälsa
Schejk Saleh al-Lohaidan, en av de högsta prästerna i Saudiarabien, säger att kvinnor som kör riskerar sin hälsa. (Foto: Fayez Nureldine/ AFP)


”Om en kvinna kör bil, om det inte är av ren nödvändighet, kan det ha negativa fysiologiska effekter. Funktionella och fysiologiska medicinska studier visar att bilkörande automatiskt påverkar äggstockarna och skjuter bäckenet uppåt”, sade han till Sabq enligt NBC. ”Det är därför som vi upptäcker att de som kör regelbundet har barn med kliniska problem av varierande grad”.

Al-Lohaidan tillade att kvinnor ska sätta ”förnuftet före sitt hjärta, sina känslor och passioner”.

Det finns ingen förteckning på hans webbplats som listar någon bakgrundsinformation inom medicin.

Kommentarerna kommer mitt i en kampanj som vill få saudiska kvinnor att köra den 26 oktober.

”Om staten vägrar att häva detta körförbud mot kvinnor, uppmanar vi staten att berätta för medborgarna vilka skäl man har för förbudet”, stod det att läsa i petitionen på webbplatsen som har undertecknats av 8 700 personer, rapporterade The Guardian. ”Staten är inte en far eller en mor och medborgarna är inte barn”.

Kung Abdullah har inte pratat om körregeln men har utsett 30 kvinnor till Shoura-rådsförsamling i januari. Rådsförsamlingen ger råd till regeringen om ny lagstiftning.

Översatt från engelska