Enkla regler skyddar din mage på utlandssemestern
En stor del av nöjet på utlandssemestern är att få uppleva den annorlunda matkulturen och få prova på nya smaker. Det går att njuta av god mat och dryck utan att bli magsjuk om man är förnuftig. (Foto: AFP/Jewel Samad)


Att drabbas av magsjuka på sin utlandssemester är inte roligt men följer du några enkla regler kan du få en behaglig semester och skona magen. Har du ändå oturen att få en släng av Montezumas hämnd så kan du trösta dig med att magsjukan ofta är ganska harmlös och snabbt går över men ibland kan den bli allvarligare då är det viktigt att söka vård.

En stor del av nöjet på utlandssemestern är att få uppleva den annorlunda matkulturen och få prova på nya smaker. Det går att njuta av god mat och dryck utan att bli sjuk om man är förnuftig. 

En god regel är att följa ramsan: ”boil it, peel it or spoil it” (koka, skala eller skippa). God handhygien är också viktigt att tänka på.

Att hålla sig till ordentligt tillagad mat är ett viktigt råd, otillräckligt upphettad köttfärs, kyckling, fisk och skaldjur kan innehålla ohälsosamma bakterier. Detsamma gäller råa eller löskokta ägg. 

Glass, mousser, bakelser, kräm på bakelser och såser som tex. hemgjord aioli, bearnaisesås och hollandaisesås, kan vara bakteriebomber.

Undvik bufféer och sallader och mat som stått framme länge. Frukt och grönsaker bör man skölja väl, är man extra känslig kan det vara klokt att skölja den i vatten på flaska.

Te och kaffe går bra att dricka men undvik att köpa från gatuförsäljare som kanske inte använt tillräckligt upphettat vatten. Drick inte kranvattnet utan att koka det först. 

Man ska också tänka sig för när an köper keramikkärl och emaljerade kärl för att använda till mat och dryck. Det har förekommit fall där skadligt bly lösts ut från glasyr och färg och orsakat allvarlig blyförgiftning. 

Campylobakter är den vanligaste magsjukeframkallande bakterien. Den ger ofta ett akut insjuknande med diarréer, magsmärtor och feber. Normalt behövs ingen antibiotikabehandling.

Giardiainfektion kan man vara bärare av utan att ha några symtom alls, men långvarig diarre, magkramper, trötthet och viktminskning kan vara tecken på infektionen som behandlas med antibiotika.

Salmonella är vanlig över hela världen och kan ibland kräva antibiotikabehandling.

Allvarligare är Shigellainfektionen som orsakar många dödsfall i tredje världen. Sjukdomen börjar med måttlig feber, diarré och buksmärtor och behandlas med antibiotika.

Om du skulle ha oturen att bli magsjuk är det viktigt att se till att få i sig vätska, särskilt om du har svår diarre och kräks mycket. Oftast går sjukdomen över på en eller några dagar men man kan känna sig medtagen efteråt. Vätskeersättning kan behövas för att återställa saltbalansen i kroppen.

Drick vätska i småmängder med täta mellanrum. När diarrén gått över kan du börja äta igen, men se till att dricka rikligt så länge avföringen är lös.

Var försiktig med mjölk, kaffe och grönsaker när du börjar äta igen. Te och vitt bröd brukar kännas skonsamt att börja med.

Symtom på att du behöver söka vård är:

  • Du har hög feber och/eller mycket ont i magen.
  • Du känner dig slö och kissar mindre än normalt
  • Du har blod eller slem i avföringen
  • Du har återkommande diarréer och dessutom går ner i vikt
  • Diarrén inte upphört inom sex dygn
  • Du har diarré efter att ha varit utomlands
  • För magsjuka som orsakats av virus finns det ingen botande behandling [inom västerländsk medicin]. Undvik stoppande läkemedel. Misstänker man att magsjukan orsakats av bakterier så får man först lämna avföringsprov för att konstatera vilken bakterie det handlar om innan det kan bli aktuellt med antibiotikabehandling.

Källor: Vårdguiden, Reseledaren.nu, Livsmedelsverket