Enkät: Hamas förlorar valet
GAZA CITY : Palestiniens utrikesminister Mahmud al-Zahar (V) paratar under presskonferensen i Gaza City, den 16 december 2006. (Foto: AFP/Said Khatib)


Hamas skulle förlora ett parlamentsval om det vore val i dag, visar en enkät bland palestinier som gjordes strax innan president Abbas utlyste nyval. Samtidigt växer oron i Gaza, där en Hamasminister besköts i dag.

Hamas skulle förlora ett parlamentsval om det vore val i dag, visar en enkät bland palestinier som gjordes strax innan Abbas utlyste nyval för att få slut på dödläget mellan de stora politiska blocken.

Enligt opinionsmätningen, gjord av ett palestinskt institut och publicerad på söndagen, säger 61 procent ja till nyval medan 39 procent är emot – och Abbas Fatahrörelse får starkare stöd än islamistiska Hamas. 42 procent skulle rösta på al-Fatah, medan 36 procent skulle rösta på Hamas.

Däremot skulle Abbas i ett presidentval bara lyckas besegra den främste Hamaskandidaten, nuvarande premiärministern Ismail Haniya, med ytterst knapp marginal: 46 procent för Abbas mot 45 procent för Haniya.

Felmarginalen är enligt Reuters tre procent i undersökningen som omfattade 1 270 palestinier på Västbanken och i Gazaremsan.

En fordonskolonn med den palestinske utrikesministern, Hamasmedlemmen Mahmud al-Zahar, överfölls i dag av beväpnade män i Gazaremsan, skriver Reuters som åberopar säkerhetskällor. Både ministern och hans följe ska ha undkommit utan skador.

Det palestinska parlamentet skulle i dag ha samlats i Ramallah får att behandla president Abbas planer på nyval. Men bara 40 ledamöter dök upp – 26 till skulle ha behövts för att uppnå beslutsmässigt antal. En tjänsteman i förvaltningen uppgav för AFP att 27 ledamöter inte hade angett något skäl för sin frånvaro.

Det är tredje gången på lika många månader som parlamentet inte lyckats samla beslutsmässigt antal medlemmar. Den senaste sessionen hölls i september.

Hamas har majoritet i parlamentet. Abbas besked i lördags om att han önskar hålla både president- och parlamentsval i förtid avfärdas av Hamas som ett kuppförsök.

En 19-årig kvinna som råkade befinna sig i närheten sköts ihjäl vid skottväxling mellan de palestinska styrkorna i Gaza, uppger vårdkällor. En fransk journalist som arbetar för dagstidningen Liberation skottskadades i benet.

Abbas styrkor har enligt Reuters besatt jordbruks- och transportdepartementen i Gaza stad och försöker säkra kontrollen över ett område i centrala staden som ligger nära presidentens residens.

I morse dödades en man och flera skadades när Hamasanhängare drabbade samman med medlemmar av al-Fatahs säkerhetsvakt i Gazaremsan, uppgav vittnen och säkerhetskällor.

Enligt källorna rusade beväpnade män in i ett träningsläger som används av president Mahmud Abbas 3 500 man starka väpnade säkerhetsvakt och skottlossning utbröt.

Hamas anklagar Abbas elitstyrka för att ligga bakom mordförsöket i torsdags på Hamasregeringens premiärminister Ismail Haniya. Vid attentatet dödades en livvakt och Haniyas son skadades. Vittnen talade om explosioner och intensiv skottlossning.

Enligt AP är dödsoffret en man ur Abbas styrkor, som stod vakt vid lägrets grindar. Tre andra vakter skadades. Angriparna flydde när förstärkning kallades in från andrat håll. Bara ett drygt tiotal ur elitstyrkan fanns i lägret när det angreps.

Träningslägret ligger omkring 700 meter från Abbas högkvarter. Presidenten befann sig i Ramallah på Västbanken på söndagsmorgonen.


GAZA CITY: Palestiniens premierminister (M) Haniyas med sin utrikesminister Mahmud al-Zahar (H) under ett möte i Gaza City den 17 december 2006. (Foto: AFP/Mahmud Hams)

GAZA CITY: Palestiniens premierminister (M) Haniyas med sin utrikesminister Mahmud al-Zahar (H) under ett möte i Gaza City den 17 december 2006. (Foto: AFP/Mahmud Hams)