Enbart pengar kan inte återuppbygga Libanon
Benita Ferrero Waldner, EU:s österrikiska utrikesminister på presskonferensen i Bryssel den 30 augusti tillsammans med EU:s kommissionär för utveckling och humanitär hjälp, Louis Michel från Belgien.


Givarkonferensen för Libanon i Stockholm den 31 augusti drog in mer än 940 miljoner dollar. Men redan dagen innan hade EU-kommissionär Benita Ferrero-Waldner varnat för att enbart pengar inte kan återuppbygga Libanon.

– Återuppbyggandet kommer att vara en komplicerad process, i vilken frågeställningar om finansiering, säkerhet och politik är hopslingrade – framförallt behöver vi bistå med bemyndigande av den libanesiska regeringen, sade Ferrero-Waldner på en presskonferens i Bryssel den 30 augusti.

Hon ansåg att finansiellt bistånd är det första steget och EU ska agera solidariskt med folket i Libanon.

Den libanesiska regeringens suveränitet måste fullständigt återställas, sade Ferrero-Waldner som markerade att regeringen måste återfå makten över landet.

– EU måste stå berett med hjälp till landets planer på återuppbyggnad, reformer och utveckling.

Innan kriget var hon i Libanon för att diskutera social-ekonomiska planer. Hon sade att kriget har förstärkt EU:s beslutsamhet om att fullfölja de planerna för Mellanöstern.

Enligt FN-resolution 1701, bär den nuvarande libanesiska regeringen ansvaret för att ta kontroll över landet med stöd av FN:s fredsbevarande trupper och att avväpna Hizbollah, medan Israel ska dra tillbaka sina trupper från södra Libanon.

FN har upprepat kravet på att Israel ska lyfta sjö- och luftblockaden mot Libanon. Den israeliska regeringen vägrade med argumentet att Hizbollah i södra Libanon då skulle beväpna sig igen.

Observatörer är skeptiska till att den svaga libanesiska regeringen är kapabel att klara av sin del av FN-resolutionen.

Det 34 dagar långa kriget har skadat infrastruktur och egendom i Libanon till ett värde av miljarder dollar, sade Libanons premiärminister Fuad Siniora på konferensen i Stockholm.

Israel fick hård kritik från flera håll för övervåld. På en presskonferens som SVT sände riktade premiärministern Göran Persson skarp kritik mot Hizbollah.

– Israel måste naturligtvis respektera internationella lagar. Men Hizbollahs aktioner samstämmer inte med internationella lagar. Att kidnappa israeliska soldater och bomba civila i Israel är inte i linje med internationella lagar, sade Göran Persson som också kräver att Israel skall avsluta blockaden av Libanon.