En världsartist på Götaplatsen i Göteborg - Angelique Kidjo
Angeliqu Kidjo fick hela Götaplatsen att gunga, men själv fick hon sitta pga en fotskada (Foton: Anders Eriksson, Epoch Times Sverige)


Angelique Kidjo är en de stora världsstjärnorna och är född i Benin i Västafrika. Under de senaste två decennierna har hon skapat en egen slags dansant afro-fusion-musik och har haft hits som ”Batonga”, ”Malaika” och ”Wombo Lombo”. Hon sjöng tillsammans med Shakira under invigningen av fotbolls-VM i Sydafrika tidigare i sommar och hon har samarbetat med popstjärnor som Peter Gabriel, Bono och Alicia Keys.

Hennes entré på scen på Götaplatsen sent på fredagskvällen var lite udda. Försedd med en krycka blev hon ledd in av sin turnémanager och genomförde sedan större delen av konserten under Göteborgs Kulturkalas sittande på en kontorsstol.

Angelique Kidjo hade nämligen skadat foten vid en tidigare konsert. Men ibland reste hon sig och försökte dansa stående på ett ben, och vid ett tillfälle stapplade hon till och med ned framför scen för att komma närmare sina fans.

Bandet, bestånde av elbas, trummor, gitarr och slagverk, var oerhört ”tight” och lyckades med dessa få instrument skapa ett underbart sväng som fick publiken i Göteborg att släppa loss rejält.

I slutet av konserten bjöd hon upp ett tjugotal personer från publiken upp på scen och de dansade för oss andra. Det var en ganska mäktig upplevelse, särskilt när hon och slagverkaren lät några komma fram och dansa solo till djemben.

Det som imponerade på mig mest under konserten var hennes starka och personliga sångröst, och såklart hennes karisma.

Att Unicef-ambassadören Angelique Kidjo har ett starkt socialt engagemang märks när hon stundtals talar mellan låtarna. Hon pratar mycket om att få stopp på våld genom glädje och kärlek, och det finns en kraft i hennes ord och en oerhörd pondus.

Hon berättade om när hon var i Göteborg senast. Hon skulle ha en konsert, men dagen före konserten inträffade den tragiska diskoteksbranden på Hisingen, och Göteborgs stad ville ställa in alla konserter på grund av det. Men Angelique berättade att hon inte ville ställa in, utan istället bemöta situationen med musik och sång. Det verkar vara en afrikansk tradition att möta sorg med glädje, och det var också något utav Angeliques budskap under kvällen.


Danslystna från publiken bjöds upp på scen och fick dansa till musiken

Danslystna från publiken bjöds upp på scen och fick dansa till musiken