En vandring över Himalaya
Indisk säkerhetspersonal försöker stoppa den tibetanske flyktingen Tenzin Tsundue som viftar med sin tibetanska flagga samtidigt som han vecklar ut en banderoll med texten ”Free Tibet.” Han ropar anti-kinesiska slogans uppifrån ett torn på det indiska vetenskapsinstitutet, där Kinas premiärminister Wen Jiabao deltar i ett möte, Bangalore 10 april 2005. (Foto: Dibyangshu Sarkar/AFP/Getty Images)


De vandrande lämnar Indien i mars och går över Himalaya. De beräknas att vara framme i Tibet när OS i Peking har börjat i augusti.

Enligt Bhuchung K Tsering med den Washingtonbaserade ”International Campaign for Tibet” (ICFT) är projektet inspirerat av Mahatma Ghandis fredliga civila olydnad.

– Den här hemkomsten initierades av åtskilliga organisationer och Tenzin Tsundue är en av initiativtagarna.

Fler och fler personer ansluter sig till vandringen som har sin början den tionde mars. Man utgår ifrån nordvästra Indien där den tibetanska regeringen lever i exil. Först går vandringen till New Delhi, där människor från åtskilliga frivilligorganisationer planerar att ansluta sig, och man kommer att dela in sig i olika grupper.

Författaren Woeser från Peking sade att poeten Tsundue under 1997 vandrade över Himalaya från Indien till Tibet. Väl framkommen arresterades han av kinesiska myndigheter och deporterades efter tre månader.

– Jag har läst en del av hans poesi, berättar Woeser, och skrivit om livet i exil. En del har översatts till kinesiska och publicerats online. Jag har även läst några av hans dikter ur böcker. Också hans prisbelönta uppsats ”Min typ av exil” har översatts till kinesiska. Jag har även lagt ut hans uppsatser och hans porträtt på min blogg.

För många exiltibetaner är den högsta önskan att återvända till sitt hemland och återförenas med sina familjer, menar Woeser:

– Personligen tror jag inte att en hemkomst genom en icke-våldsvandring kan stoppas av myndigheterna. Den måste tillåtas och även mötas med sympati av omvärlden, inklusive Kina och de rättskipande regeringarna längs vägen. Det skulle vara den bästa utgången. Jag vet inte vad som kommer att hända i verkligheten.

Woeser berättar vidare att många av tibetanerna som flydde från Kina samtidigt som Dalai Lama 1959 är ganska gamla nu. Hon uppmanar den kinesiska regeringen att tillåta dem att återvända för att besöka sina familjer.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-2-27/66600.html