En välmående vargflock jagar älg, inte får
Den här varghannen väger 48 kilo och vaknar efter sövning då den fått en GPS sändare fastsatt på sig. (Foton: William Lundin).


Den svenska vargstammen växer lite varje år och idag finns det ungefär 200 vargar i Sverige. Är dessa rovdjur ett hot eller en möjlighet? Låt oss lära oss lite mer om detta intressanta djur.

I maj föds valparna i lyan. Honan och hanen parade sig mellan den 24 februari och den 1 mars. Därefter tar det 63 dygn tills att valparna föds. Vargar vandrar för att hitta en partner. Det är honan som har hittat reviret och sen kommer hanen in i bilden. De gräver en lya eller kryper in bland klippblock. Det är vanligt att vargparet återkommer till samma lya år efter år.

-En fara med det är att det kan finns kvar rävskabb i lyan och att människor kan veta var lyan finns, berättar William Lundin rovdjursspårare åt Länsstyrelsen i Örebro län.

Den svenska regeringen har bestämt att Sveriges vargar ska inventeras. Det görs genom att man räknar spår till exempel i snön eller genom att lägga ut sandlådesand på en väg där man vet att vargar brukar passera. För att vi ska lära oss mer om vargarnas liv och leverne har forskare sövt vargar och satt på dem en GPS och så följer forskarna vargarna under en tid.

Hur kan man skilja en varg och en hund åt? Vargar har en rak rygg, från öronen till svansen, som har en svart spets. De har en lång nos och väger upp till 50 kg. De har stora fötter och klorna blir 1,5 till 3 cm långa. Om du är osäker på om det är en varg eller en hund du ser ska du titta efter den raka ryggen och den svarta svansspetsen och om det saknas så är det inte en varg. Vargar är rovdjur och de har inga fiender förutom människan.

– Om man kryper in i en lya så lämnar honan ungarna och sätter sig själv i säkerhet. Därför är det viktigt att inte avslöja var lyan finns för då kan någon hämta valparna, säger William.

Valparna är med i flocken till nästa parning då de som är könsmogna stöts ut och de som inte är det får stanna. Honan stöter bort honor och hanen brunstiga hanar. Det är ett sätt att undvika inavel.

Alla rovdjur är anpassade till ett bytesdjur som alla i flocken kan bli mätta av. Vargen har älgen som bytesdjur. En varg äter ungefär en älg i veckan. Vargarna äter upp nästan allt på älgen, kvar blir käkben, knäled, tänder och någon skinnbit. Det gör att det finns hår i spillningen och eftersom de äter kött har spillningen en mycket stark lukt.

– En varg kan känna av en älg på sex till sjuhundra meters avstånd och en människa på två kilometers avstånd, berättar William.

Honan och hanen hjälps åt att jaga och de dödar bytet genom att bita det i nacken. Efter sju till åtta år inom samma revir blir det svårt för vargflocken att hitta års- och fjolårsälgkalvar och de flyttar till ett nytt revir.

I Sverige får vi ersättning för får och hundar som blivit tagna av varg och man kan söka om bidrag för att bygga stängsel som skyddar mot varg. Den senaste incidenten då en varg dödade en människa hände 1821 men sedan dess har ingen människa blivit attackerad av vargar i Sverige.

– Om en varg skulle bita en människa skulle det vara på tidningarnas förstasidor men när slädhundar bet ihjäl två barn i Norge förra året blev det inga stora rubriker i media av det, säger William.

Om honan eller hanen dör en naturlig död eller blir skjuten får det en stor påverkan på resten av flocken eftersom honan och hanen hjälps åt med jakten.

– Om man skjuter sönder ett vargrevir så blir det svårt för dem som är kvar att jaga älg och därför kan de börja jaga får istället. Om en vargfamilj får vara intakt så tar de mycket sällan får, förklarar William.


När en flock med vargar vandrar går de andra i den första vargens spår och bildar en så kallad löpa. Vargarna har specifika passager där de brukar vandra. Forskarna vet ännu inte varför de vandrar på dessa leder. En varg kan vandra i 25 km i timmen.

När en flock med vargar vandrar går de andra i den första vargens spår och bildar en så kallad löpa. Vargarna har specifika passager där de brukar vandra. Forskarna vet ännu inte varför de vandrar på dessa leder. En varg kan vandra i 25 km i timmen.


Kilsbergshannen springer över en skogsbilväg i Kilsbergen. Karakteristiskt för en varg är att den har en rak rygg från öronen till svansen och att svansen har en svart spets.

Kilsbergshannen springer över en skogsbilväg i Kilsbergen. Karakteristiskt för en varg är att den har en rak rygg från öronen till svansen och att svansen har en svart spets.