En välbekant syn i Göteborg
Lei Wang, TCM-läkare står med vänner och protesterar mot förföljelsen av Falun Gong i Kina.(Foton: Pirjo Svensson/Epoch Times Sverige)


De är en bekant syn i Göteborg. Med banderoll sitter de där ofta, året runt, och vädjar utanför Kinas konsulat mot förföljelsen. Men i dag var skaran större. Flertalet hade kommit på sin lunchrast eller tagit ledigt från arbetet för att tyst manifestera.

Det var den 25 april. En minnesdag för Falun Gong-utövare. Det var för nio år sedan som tiotusen människor vädjade i Peking utanför regeringskansliet om att fritt få utöva Falun Gong i Kina.

Lei Wang arbetar som läkare i kinesisk medicin i Göteborg. Hon började träna Falun Gong 1994 i Kina och har varit med från början innan förföljelsen startade i Kina. Hennes mamma hade varit med den grupp på tiotusen utövare som 1999 lugnt och fredligt vädjade i Peking.

– De kinesiska utövarna vädjade mycket lugnt för att få träna ifred och släppa dem som fängslats. De ville verkligen att regeringen skulle göra på rätt sätt och skapa en bra miljö.

Vad händer i Kina nu inför OS?

– Nuförtiden har förföljelsen av Falun Gong inte blivit bättre, utan tvärtom har blivit ännu värre. De har ingen orsak, bara fängslar dem. Bara sedan början av 2008 har minst 23 blivit dödade.

Tycker du att man skall bojkotta OS?

– Det viktiga är, tycker jag, att förföljelse och de olympiska spelen inte passar ihop. Olympiska spelens mål är fred och att alla har samma rätt att delta. Det som händer i Kina är emot den olympiska andan. Det ska vi verkligen vädja om; att få slut på all slags förföljelse av olika grupper, såsom tibetaner, Falun Gong och andra personer.

Många offentliga personer och kända personer har börjat bojkotta. Till exempel förbundskansler Angela Merkel i Tyskland ska inte åka till Peking under OS, vad tycker du om det?

– Jag tycker det är jättebra att alla använder olika sätt att stödja mänskliga rättigheter, säkert många kineser är tacksamma för det, avslutar Lei och fortsätter att dela ut information till förbipasserande.

Susan Beayni, är lärare och arbetar med en organisation som hjälper handikappade barn, Hon och maken Simon Beayni, civilingenjör, båda från Toronto, Kanada, råkade passera förbi Kinas konsulat i Göteborg. Susan hade varit på konferens om handikappade barn i Göteborg.

Båda har hört mycket om förföljelsen av Falun Gong i Toronto, där det också bor många kineser.

– Vi stödjer kampen för mänskliga rättigheter i Kina. Jag tycker personligen förföljelsen är enorm och inte bara mot Falun Gong, utan också mot tibetaner, så jag är glad att folk står här och demonstrerar.

Simon menar att många länder har för mycket att förlora ekonomiskt för att våga konfrontera Kinas regering, till exempel om förtrycket i Tibet.

Vidare tycker Simon att idag går vinster alltför mycket före det mänskliga livet.

– Ibland värderar vi våra mänskliga liv lägre än profit och vinning, och så ska det inte vara.

När det gäller de olympiska spelen tycker Susan att de gör människor mer medvetna.

– Jag vet inte om man ska bojkotta OS. Men en sak är säker, att OS hjälper till att ta fram frågorna och gör folk medvetna om saker som händer. Men förföljelse av människor är en hemsk situation. Personligen tycker jag att länderna borde göra någonting, men inte bara på individuell nivå utan även på regeringsnivå.

Ronny Guy, musiker från Israel som mestadels varit bosatt i Europa de senaste 30 åren, passerade förbi med sin fru. Han tycker att det protesteras för lite idag.

– Det som händer i Kina är hemskt, och helt oacceptabelt. Det är vikigt att protestera mot orättvisor.

– Att Kina har fått OS visar hur hycklande världen är, för annars skulle man inte hålla OS där. Jag tycker verkligen det är dåligt att OS hålls i Kina. Det verkar som människor inte längre har tid, och inte bryr sig tillräckligt om mänskliga rättigheter. Jag tycker det behöver protesteras mer idag.

Anders Eriksson arbetar som grafiker och var en av dem som tagit ledigt på lunchen för att vädja utanför Kinas konsulat. Han tycker det är fel att Kina fick OS från första början.

– Falun Gong har i sig ingen åsikt om OS, men jag tycker personligen att det var fel att Kina fick OS från första början. Regimen ser det som en uppmuntran inför världssamfundet och det är de inte värda.

Men har inte det att Kina fick OS, också skapat uppmärksamhet kring förföljelse av olika grupper i Kina?

Ja, det har det, det är väl den enda fördelen, men samtidigt har fler grupper förföljts mer. Till exempel, alla de som tvångsförflyttats för att det skall kunna byggas nya anläggningar. Sedan som sagt, har alla grupper som Falun Gong-utövare, tibetaner och demokratiaktivister och så vidare också blivit mer påpassade.

Tror du att Kinas konsulat lyssnar på er när ni står här?

– Nej, det gör de inte. Det har de aldrig gjort. De vill inte ha någon dialog. Och det kan jag förstå för de har inga bra argument.


Susan och Simon Beyani från Kanada anser att regeringar världen över borde göra något för mänskliga rättigheter i Kina.

Susan och Simon Beyani från Kanada anser att regeringar världen över borde göra något för mänskliga rättigheter i Kina.


Ett femtonal utövare kom till en stilla manifestation på Grönsakstorget.

Ett femtonal utövare kom till en stilla manifestation på Grönsakstorget.


Anders Eriksson tycker att det var fel att Kina fick OS från början.

Anders Eriksson tycker att det var fel att Kina fick OS från början.


Banderollerna har spänts upp många gånger framför Kinas konsulat i Göteborg.

Banderollerna har spänts upp många gånger framför Kinas konsulat i Göteborg.