En utmärkt lördagsfilm
Jude Law, skådespelare i Sherlock Holmes. (Foto: AFP/Toru Yamanaka)


  • Ny på dvd: Sherlock Holmes
  • Produktionsår: 2009
  • Produktionsland: USA/Tyskland
  • Regi: Guy Ritchie
  • Medverkande: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong, Eddie Marsan, Robert Maillet m fl.
  • Kommer ut: 100602

När jag tänker på Sherlock Holmes, tänker jag först och främst på gentlemannen med en ruskigt bra slutledningsförmåga. Denna karaktär lämpar sig kanske bra för en deckare i stil med Kommissarie Morse. Men det känns ju inte som den typ av karaktär som skulle funka i en Hollywoodfilm. Men det gör den faktiskt, tack vare att Guy Ritchie regisserar och huvudrollen görs av Robert Downey Jr.

Sherlock Holmes-fans kommer nog att bli ganska besvikna på denna film, då Ritchie har förvandlat Holmes, och hans kollega, Doktor Watson (Law), till ett brottsbekämparpar som kan jämföras med Riggs och Murtaugh från “Dödligt Vapen” (“Lethal Weapon”, Richard Donner, USA, 1987). För de löser inte bara mysterierna, de ser också till att bekämpa förövarna. Kort sagt är de en aning mer hårdkokta än vad vi är vana att se dem. 

Ritchie är mest känd för sina brittiska gangsterfilmer där han använder stora ensembler. De två mest kända av dessa filmer är “Lock, Stock and Two Smoking Barrels” (Storbritannien, 1998) och “Snatch” (Storbritannien/USA, 2000). Även om jag tycker det är ganska bra fart i “Sherlock Holmes” tack vare hans regi, vet jag inte om han var rätt man för jobbet, eftersom det ibland blir tydligt att han inte är van vid att regissera en film med en någorlunda normal berättarstruktur; hans filmer är vanligtvis grötiga, men underhållande, historier om hur ett antal halvbegåvade gangsters rör till det för sig själva. Samtidigt märker man att det är en innovativ regissör som suttit bakom kameran. Detta blir exempelvis tydligt när Ritchie använder Holmes’ slutledningsförmåga i actionsekvenser; vi får följa med i Holmes tankekedja där han förutser hur han ska bekämpa sina fiender innan han gör det. Bara dessa scener gör filmen minnesvärd.

Själva handlingen är inte så mycket att hänga i granen; det mest anmärkningsvärda med handlingen är väl att Holmes och Watson jagar en man som verkar ha övernaturliga krafter. Men även om handlingen kanske inte är så där jätteintressant, är skådespelarna duktiga i sina respektive roller. Robert Downey Jr. är en av de mest karismatiska skådespelarna i Hollywood just nu; han är alltid en fröjd att se. Jude Law brukar jag vanligtvis tycka är en aning tråkig, men i denna film fungerar han bra, som Holmes handlingskraftiga och starka partner. Slutligen har vi Mark Strong (f. 1963), vars karriär har fått ett rejält uppsving på senare år; för tre år sedan hade jag ingen aning om vem han var. Sedan fick han tillfälle att spela en av skurkarna i den roande fantasyfilmen “Stardust” (Matthew Vaughn, Storbritannien/USA, 2007). Förra året spelade han alltså skurken i “Sherlock Holmes” och i år har han redan spelat skurken i två storfilmer till, “Robin Hood” (Ridley Scott, USA/Storbritannien) och “Kick-Ass”(Matthew Vaughn, USA/Storbritannien). Så man kan lugnt säga att hans karriär tagit fart på senare år.

“Sherlock Holmes” känns mer som en introduktion till en filmserie än en film som kan stå på egna ben. Ritchie kan bättre helt enkelt, men han blixtrar till ibland och visar oss sin innovativa sida. Detta, sammantaget med de duktiga skådespelarna, gör att “Sherlock Holmes” passar utmärkt som en lördagsfilm.