En uråldrig brunn flödar av mjölkfärgat vatten


I Guangxiprovinsen i södra Kina finns en brunn som har en historia på över tusen år. För några månader sedan började den här brunnen att rinna till. Till åskådarnas häpnad var det vatten som kom fram mjölkfärgat.

Brunnen, som är drygt 130 centimeter i diameter och tre gånger så djup, ligger i staden Guiping, Xishan. Den mjölkliknande vätskan bröt fram och sprids i brunnen i ungefär en timma innan den försvann, enligt en rapport från Taiwan Central News Agency. Lokala TV-reportrar spelade in hela händelseförloppet.

Enligt personalen vid brunnen inträffade detta även under försommaren år 2000. Vid det tillfället upptäcktes händelsen av Mästare Miaoxing från det gamla templet i Longhua.

”Xunzhou Fuzhi” är ett dokument som skrevs under Qingdynastin. Det registrerade att brunnen Mjölkkällan ”inte torkar ut under vintern, eller slutar rinna till på sommaren. Vattnet är lika klart som, fast ljuvligare än, den berömda drakbrunnen i staden Hangzhou i Zhejiang-provinsen. Ibland strömmar mjölkvit vätska till, och därför fick den namnet `mjölkkällan´.” När detta fenomen inträffar i mjölkkällan strömmar vattnet fram, och det här kan pågå i så länge som två timmar.

Analytiskt sett är mjölkvitt källvatten rikt på mineraler och då kan reflexerna från dagsljuset få det avdunstande källvattnet att visa upp en mjölkaktig färg.

En annan förklaring är att graniten som omger källan tillsammans med en speciell vädersituation, får en vitfärgade mineral att bildas på markytan. När de särskilda väderförhållandena inträffar, kan dessa partiklar dras in i vattnet och då framträder den mjölkvita färgen.

Ännu en förklaring säger att Buddha Xishan på det här sättet skänker sin välsignelse till folket. Det här skulle vara en indikation på att vädret kommer att bli gynnsamt, att området kommer att bli välmående, och folket får leva i fred.

Guiping Xishan-berget har kallats för ”det vackraste berget i södra Kina.” Det är ett välkänt naturskönt område, berömt för sina vackra träd, karga klippor, ljuvliga källor, doftande te och en barmhärtig Buddha.

Vid brunnen Mjölkkällan finns en paviljong som byggdes 1917 av Lu Rongting, en befälhavare i Guangxi. Sun Yat-sen, grundaren av republiken Kina, besökte Guiping på sin båtresa till Kanton 1921. Det sägs att han drack av mjölkkällans vatten och smakade på Xishan te.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/35633/