En underbar skatt
Konsert & kongress i Linköping slår upp portarna för Shen Yun. Danskompaniet ger en föreställning på fredag och två på lördag.


På fredagkvällen den 20 mars går ridån upp för Shen Yun Performing Arts föreställning i Linköping. Staden ligger mitt i Östergötland vid ett urgammalt vägmöte, eller som man säger nu för tiden, staden har ett strategiskt läge.

Gammalt tillbaka var Linköping omgivet av kultplatser, där människor samlades för kult, rättskipning och handel. Men saker och ting ändrades och folket blev kristnat på 1000-talet och år 1152 hålls ett kyrkomöte i Linköping, vid vilket Sverige blev en provins i den romerska kyrkan.

Franciskanerorden hittade till Linköping och byggde ett kloster där. Abbotstugan står alltjämt kvar vid Gråbrödragatan som ligger snett emot Konsert och Kongress, där Shen Yun-showen ges. Gråbröderna skulle säkert ha uppskattat föreställningen eftersom den traditionella kinesiska kulturen är andligt inspirerad.

– Denna show når mycket långt när det gäller att skapa en andlig kontakt med människor, säger Sam Paris, artist, som upplevde en speciell känsla och mådde strålande när han gick hem efter förra årets show.

Shen Yun Performing Arts presenterar den traditionella kulturen sådan som den var ämnad att vara, nämligen en studie i grace, lätthet, balans och inre styrka. I föreställningen finns den där ogripbara ingrediensen som utgör skillnaden mellan det ordinära och det magiska.

Katja Björner är solist vid Kungliga Baletten i Stockholm och hon såg föreställningen förra året och vill tacka dansarna från hjärtat och önska dem lycka till med årets föreställningar. Hon säger:

– En fantastisk upplevelse och sann inspiration! De är utsökta artister som för mig öppnade upp en värld jag aldrig tidigare haft nöjet att skåda. I graciösa rörelser, som porlande vatten, och i kraftfyllda hopp förmedlar de sitt lands kulturrikedomar. En underbar skatt.

En person som blir mycket glad över att Shen Yun Perfoming Arts kommer till Sverige är representanten för Taipeis mission i Sverige, Dr Chiu Jong-Jen.

– Det storslagna scenframträdandet uttrycker den kinesiska kulturens essens – en vördnad inför naturen och det spirituella som föder en etik grundad på riter, ärbarhet, trofasthet, humanitet, tillit och fred. Här ges alla, oavsett ursprung eller bakgrund, en möjlighet att ta del av den undersköna kinesiska konsten. Det är ett sällsynt tillfälle att tillsammans kunna få njuta av ett så berörande och hänförande framträdande, och det fyller mig med en obeskrivlig glädje.

Det är bara att hoppas att så många som möjligt av Linköpings 140 000 invånare och de boende i de omkringliggande städerna, verkligen tar vara på det här tillfället, så att även de fylls av glädje.


Artisten Sam Paris såg Shen Yun i Sverige 2008 och upplevde att föreställningen skapade andlig kontakt mellan människor.

Artisten Sam Paris såg Shen Yun i Sverige 2008 och upplevde att föreställningen skapade andlig kontakt mellan människor.


Shen Yun öppnade en ny värld för balettsolisten Katja Björner vid förra årets föreställning.

Shen Yun öppnade en ny värld för balettsolisten Katja Björner vid förra årets föreställning.