En tyst minut till minne av offren för massakern vid Himmelska fridens torg
Det kinesiska folkets rop på frihet under demonstrationen på Himmelska fridens torg mellan slutet av april och 4 juni 1989 slogs ner av regimen och många dog eller miste sin frihet. Människorättsorganisationen Supporting Human Rights in China bjuder in till en tyst minut för offren, klockan 18.30 den 4 juni. (Foto: AFP)


Supporting Human Rights in China (SHRIC) uppmanar till en tyst minut den 4 juni kl 18:30. Den är till minne av dem som dog under massakern 1989 och för alla de som fortfarande sitter fängslade.  Under en minut av tystnad hedrar vi deras minne och ger hoppet åter till dem som förlorade sin frihet under den kinesiska kommunistdiktaturens förtryck.

Det är nu 20 år sedan massakern vid Himmelska Fridens torg och fortfarande har de som dödades inte fått upprättelse och de som ber om rättvisa tystas.

Under flera veckors tid pågick fredliga protester där tusentals studenter och pekingbor uttryckte sin önskan om demokrati och yttrandefrihet. De ville ha ett Kina utan korruption och förtryck.

Dock sågs detta rop på frihet som ett så allvarligt hot av diktaturen att det sattes in stridsvagnar och soldater beväpnande med automatgevär och spikkrubbor för att slå ner de fredliga protesterna. Obekräftade uppgifter pekar på att mellan 700-2500 människor miste livet under massakern.

Massakern i Peking är högst levande hos den kinesiska befolkningen och medborgarna fortsätter att kräva upprättelse. Åtskilliga arresterades i samband med protesterna, en del dömdes till döden medan andra avtjänar långa fängelsestraff. Efter händelserna 1989 förlorade många hoppet om demokrati och frihet i Kina och flera som deltog i protesterna flydde landet och lever nu exil. Emellertid finns det fortfarande rörelser såsom China Democracy Party som arbetar för ett demokratiskt Kina.

Avslutar med ett citat från Tibets andlige ledare Dalai Lama:
”En av de mest uppmuntrande, gripande och hoppfulla händelserna i Kinas senaste historia har varit demokratirörelsen 1989. Världen hade en sällsynt möjlighet att få se Kinas mänskliga sida och värdighet. Miljoner kinesiska bröder och systrar visade öppet och fredligt deras längtan efter frihet, demokrati och mänsklig värdighet.”

Petra Lindberg, Ordförande
Supporting Human Rights In China (SHRIC)