En tjuv rättar till sina misstag


Följande berättelse handlar om en man vid namn Chen Shi från Östra Handynastin. Han var en person med hög moralisk karaktär och hans grannar respekterade honom väldigt mycket. Han hade satt upp en hög moralisk standard för sig själv, och satte strikta moraliska krav på sina barn och barnbarn.

Chen Shi tog ofta vara på tillfällen att undervisa sina barn och barnbarn om att vara goda människor. Följande historia handlar om ett av dessa tillfällen.

Ett år var det var en stor översvämning i Chen Shis by. Många människor hade ingenting att äta och tvingades gå runt och tigga mat.

Med tiden ökade antalet tjuvar i byn. Följaktligen hade byborna inte någon känsla av trygghet och harmoni längre.
En natt smög sig en tjuv in Chen Shis hus när han var borta. När tjuven var på väg att stjäla några värdesaker, hörde han plötsligt någon hosta utanför huset. Tjuven tänkte för sig själv:
– Åh herregud, ägaren är hemma! Var ska jag gömma mig?

Han blev väldigt rädd! Men ju räddare han kände sig, desto svårare var det för honom att hitta ett gömställe. Lyckligtvis hittade tjuven en stor pelare i arbetsrummet som han kunde klättra upp på.

Han tog sig snabbt uppför pelaren och sedan ut på en takbjälke. Han höll hårt i bjälken med båda händerna, han vågade inte ens andas. Han tänkte:
– Detta är en säker plats. Här kan ägaren inte fånga in mig. Jag stannar här nu och klättra ner igen när att ägaren har somnat. Jag kan ta hans saker på ett säkert sätt senare.

Under tiden kom Chen Shi till arbetsrummet med en lykta. När han var på väg att börja läsa, fick han syn på en bit blått tyg som hängede ned från takbjälken. Chen Shi nickade, fingrade i skägget och lämnade rummet med sin lykta.

Chen Shis barnbarn lekte utanför huset. Han bad sin piga att kalla in barnbarnen till arbetsrummet, och både barnbarn och barn kom in. Chen Shi talade strängt till dem:

– Mina barn! Att upprätthålla en hög moral är grundläggande om man vill vara en god människa. Oavsett situation eller hur svårt livet är, bör vi ställa stränga krav på oss själva och aldrig göra dåliga saker oavsett anledning. Kan ni komma ihåg detta?
– Ja! svarade Chen Shis barnbarn högt.

Men ingen av dem förstod varför Chen Shi hade kallat in dem bara för att säga detta. De tittade förbryllade på varandra och gissade att det måste ha hänt något som var av stor betydelse.

– Det finns en del dåliga människor som inte är födda dåliga. Eftersom de inte kan behärska sig själva har de gradvis utvecklat några dåliga vanor. Senare kunde dessa dåliga vanor inte längre rättas till, trots att viljan fanns där. Då blev de verkligen dåliga människor.

Chen Shi fortsatte:
– Den herre som just nu befinner sig uppe på vår takbjälke tillhör till exempel denna kategori. Du kan inte göra dåliga saker bara för att du är fattig för tillfället. Vet du att om du gör dåliga gärningar så kommer du inte bara att bli fattigare, i slutänden kommer du även att få dålig hälsa?

Tjuven på takbjälken blev överraskad av Chen Shis ord och insåg att han var fångad. Samtidigt blev han rörd av Chen Shis ord. Han tänkte för sig själv:
– Vilken barmhärtig man! Inte nog med att han avstod från att fånga mig tidigare, utan han tog sig även tid att lära mig hur man blir en god människa. Jag borde tacka ägaren.

Tjuven klättrade ner för pelaren, knäböjde framför Chen Shi och sade:
– Herre, det du sa är mycket bra och jag vet att jag har gjort fel. Jag kommer aldrig stjäla igen. Förlåt mig.

Chen Shi svarade med ett leende:
– Du ser inte ut att vara en dålig människa. Du bör inte göra dåliga gärningar även om du är fattig. Att begå dåliga gärningar gör dig fattigare och du blir dessutom sjuk. Tänk på det. Det är inte för sent för dig att bli en god människa.

Chen Shi vände sig till sin äldste son och sade:
– Se om du kan hitta någon mat och ge den till denne herre.

Chen Shi äldste son gick för att hämta lite mat och kom tillbaka med en påse ris. Tjuven rördes till tårar och accepterade påsen. När han lämnade Chen Shis hem ropade han upprepade gånger:
– Tack! Tack! Hela din familj är verkligen snäll! Jag kommer aldrig att stjäla mer!

Från och med den dagen stal tjuven aldrig igen. Han berättade även historien för sina grannar. Konstigt nog upphörde brottsligheten i byn från den stunden och miljön blev mycket trygg. Till allas förvåning drog sig plötsligt den långvariga översvämningen tillbaka. Byborna återgick till att arbeta hårt igen och levde ett välmående liv.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/43267/