En titt på Shen Yun genom berömd insider
Tenoren Guan Guimin vid en VIP-mottagning i Chicago. (The Epoch Times)


”Guan Guimin” var ett välkänt namn för de flesta som bodde i 80-talets Kina.  .

På toppen av sin karriär flyttade tenoren Guan till USA, lämnade underhållningsbranschen och sina fans. Efter det gjorde Guan inga officiella framträdanden på flera år.

Det var en glad överraskning för många att höra Guans röst på scenen igen år 2006, tillsammans med Shen Yun Performing Arts, en dans- och musikgrupp i världsklass som har sin bas i New York.

Många har undrat över Guans uppehåll i karriären. Han är själv klar över varför.

– I fastlandskina var det mest underhållning. Men nu, tillsammans med Shen Yuns övriga program kan publiken känna sig upplyft, sade han efter en föreställning i Montréal, Kanada, i januari.

Shen Yun, som turnerar över hela världen med sin föreställning, har som mål att återuppliva de förlorade delarna av Kinas 5000-åriga historia genom klassisk kinesisk dans, 3D-bakgrunder, handgjorda kläder och en orkester som består av både kinesiska och västerländska instrument. Bara under 2009 reste Shen Yun till fler än 100 städer på fem kontinenter.

– Det här är ett mirakel. Närhelst ridån går upp hörs ett unisont ”wow” från alla i publiken. Genom hela föreställningen är många av dem så rörda av den kinesiska kulturens storslagenhet att tårarna trillar. Så har det varit ända sedan Shen Yun startade, sade Guan.

– Jag framträdde både i och utanför Kina [på 80-talet], men har aldrig tidigare upplevt något i närheten av det här.

Guan är idag vid 66 års ålder mycket aktiv i Shen Yun. Utöver att han sjunger är han också vice direktör för ett av ShenYun-bolagen och tycker verkligen det är värt det.

– Shen Yun är inte som vilken annan kinesisk föreställning som helst. Framträdandena som satts ihop i Kina har varit hopkok av alla konstformer, eftersom traditionell kultur har förstörts av det kinesiska kommunistpartiet. Nu är de flesta kinesiska showerna från Kina influerade av västerländska konstarter, men artisterna kan inte fullända de västerländska konstarterna så väl som västerlänningarna själva. Jag förmodar att det är därför kinesiska föreställningar inte ger så gott intryck hos västerlänningar nu för tiden, sade han.

– Shen Yun har grävt fram en del av Kinas äldsta kultur. Genom att följa de gamla kinesernas tro att deras kultur är gudasänd, blir våra framträdanden mer och mer populära över hela världen.

Guan menar att Shen Yun återuppväcker moralen hos mänskligheten genom att ge världen en pånyttfödelse av kinesisk kultur.

– Det här är ett enormt projekt. Utan moral, även om en person har hur mycket pengar som helst, skulle han inte vara hedervärd. Jag tror att Shen Yun har effekten att höja allas moral.

Guan säger att en av de viktigaste aspekterna som lockade honom att gå med i Shen Yun var uppförandet hos dem som redan var med.

– De är alla väl medvetna om sitt uppförande. Deras hjärtan är mycket rena, det enda de vill är att ge en bra föreställning. Dessutom övar de mycket flitigt varje dag, ibland mer än 10 timmar per dag. Tillsammans med deras grundläggande talanger ger deras fläckfria hjärtan ren energi som kan beröra publikerna.

Epoch Times är stolt mediapartner till Shen Yun Performing Arts. För mer information, se ShenYunPerformingArts.org

Shen Yun kommer till Cirkus i Stockholm 5-6 april och till Konsert & Kongress i Linköping den 8 april.

För mer information om föreställningarna i Sverige:

http://linkoping-show.se/
http://stockholm-show.se/

Översatt från engelska:

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/29234/