Den enarmade tiggaren


En dag kom en tiggare med bara en arm till ett munkloster för att be om allmosor.

När tiggaren kom till klostret för att tigga pekade abboten på en hög med tegelstenar vid porten och sade:

– Bär de här tegelstenarna till baksidan åt mig.”

Tiggaren blev arg och svarade:

– Jag har bara en arm! Hur ska jag klara det? Du behöver inte ge mig mat eller pengar om du inte vill, men gör inte narr av mig.

Abboten tittade på honom och plockade upp en tegelsten med en arm.

– Det kan göras med bara en arm, sade han.

Tiggaren var hungrig och hade inget val. Han började flytta tegelstenarna till baksidan en efter en. Arbetet tog tid men efter fyra timmar var han klar. Abboten gav honom lite pengar som belöning. Tiggaren blev väldigt tacksam och tackade honom innerligt. Abboten sade:

– Tacka inte mig. Du arbetade själv ihop pengarna.

– Jag kommer aldrig att glömma din vänlighet, sade tiggaren bugande, vände om och gick därifrån.

Några dagar senare kom en annan tiggare till klostret. Abboten tog honom till baksidan av klostret, pekade på tegelstenarna och sade:

– Bär dem till framsidan så kommer du att belönas.

Men tiggaren som var fysiskt helt frisk gick föraktfullt sin väg. Lärljungarna i klostret var förbryllade.

– Förra gången bad du tiggaren att bära tegelstenarna till baksidan och den här gången bad du tiggaren att bära dem till framsidan. Vill du ha tegelstenarna på framsidan eller baksidan?

– Det spelar ingen roll var de ligger, men det spelar stor roll för tiggaren om han bär dem eller inte, svarade abboten.

Några år senare kom en propert klädd man till klostret. Den enda bristen var att han bara hade en arm. Det var den enarmade tiggaren som hade burit tegelstenarna som kom tillbaka.

Efter att abboten bett honom bära tegelstenarna, började han arbeta med sådant som han klarade av. Han arbetade hårt och blev till slut miljonär.

Men tiggaren som var fysiskt helt frisk vandrar fortfarande omkring och ber om allmosor.

Det bästa sättet att hjälpa en människa är från hjärtat. Mat kan fylla hans mage, men det är bara tillfälligt. Pengar kan tillfredsställa hans önskningar, men endast för stunden. Endast genom att väcka hans själ kan han frälsas.