En svensk bland åtta dödade FN-arbetare i Afghanistan-attack
Rökplym från FN-byggnaden när afghaner bär en man som skadats av säkerhetsvakter då demonstranter attackerade FN-högkvarteret i Mazar-i-Sharif den 1 april. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


En 33-årig svensk från Göteborg var en av totalt åtta FN-medarbetare som dödades tillsammans med tre andra personer i Mazar-i-Sharif i Afghanistan på fredagen efter att demonstranter tagit över en FN-byggnad i landet, rapporterar medierna. Den dödade var Joakim Dungel, jurist och folkrättsexpert som arbetade med medborgarrättsfrågor, rapporterar svenska medier.

Attacken skedde på eftermiddagen vid FN:s hjälpanläggning. ”Totalt 11 personer dödades – tre utländska FN-medarbetare, fem Nepalesiska FN-vakter och tre (afghanska) demonstranter”, sade general Mohammad Daud Daud, (en högre tjänsteman i landet) till AFP.

Av dem som dödades blev två halshuggna och angriparna satte också delar av byggnaden i brand, rapporterade Reuters.

Enligt FN-talesmannen Dan McNorton, blev anläggningen attackerad ”efter en demonstration”.

-Vi kan också bekräfta att FN-personal har dödats, sade McNorton.
-Situationen är fortfarande kaotisk och vi arbetar just nu med att säkra alla fakta och ta hand om all vår personal.

Runt 1000 demonstranter gick ut på gatorna i staden för att demonstrera mot att pastor Terry Jones från Florida brände Koranen, sade Reuters. Våld utbröt efter några timmar, enligt nyhetsbyrån.

I fjol sade Jones att han skulle bränna Koranen på årsdagen av attacken 11 september 2001 i New York. Han gjorde inte det men den kyrka som han företräder satte till sist planen i verket den 20 mars.

Jones är överhuvud för Dove World Outreach Center i Gainesville, Florida, och publicerade en bild på Koranbränningen den 20 mars. Han höll en låtsasrättegång för att ”döma Koranen”. Det rapporteras att det var pastor Wayne Sapp som till sist brände den islamiska skriften.

”I går ställde vi Koranen inför rätta”, stod att läsa på kyrkans webbsida. ”Händelsen är överstånden, Koranen befanns skyldig och en kopia brändes inne i byggnaden.

FN:s topprepresentant i Afghanistan, Staffan De Mistura, flögs genast till Mazar-i-Sharif.

AFP rapporterade att talibanerna tagit på sig ansvaret för attacken. Enligt svenska medier hade de blandat sig med demonstranterna och startat våldsamheterna.

Huvudsakligen översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/world/eight-un-workers-killed-in-afghanistan-attack-53977.html