En sommar för stövlar
Klara och Åke Svensson är nyblivna pensionärer och bor på Hagöns camping hela säsongen. Det går förträffligt, bara man har stövlar, tycker Åke.


Sommaren 2007 har hittills varit en blöt historia i södra Sverige och i sommarstaden Halmstad skyler turisterna för regnet.
– I Halmstad föll under juni månad 243,3 mm regn, jämfört med normala 64, säger Ann-Christin Svärdstrand, informatör på SMHI.
Men trots att vattnet står högt utanför förtälten på Hagöns camping är stämningen trivsam.

Janna Tholin i receptionen på Hagöns camping säger att det är incheckningsstopp. Inte för att det är fullbelagt utan för att marken är för blöt. Campingplatsen ligger bara ett par meter över havet och regnvattnet har ingenstans att ta vägen nu när marken är mättad.

– Vi har några platser de kan ställa sig på men då måste vi gå ut och känna först så de inte kör fast, säger hon.

SMHI varnar för fortsatt höga vattenflöden i åarna i södra Sverige och regnet fortsätter. På torsdagen väntades 40 millimeter. En eftermiddagstemperatur på 16 grader gör heller ingen sommar.

I normala fall skulle högsäsongen vara i gång nu. Under torsdagen fick Janna ringa inbokade campare och be dem vänta med att komma. Hon hänvisade dem till andra campingplatser med högre läge.

– Vi kan bara önska dem välkomna när solen kommer tillbaka, säger hon.

De har ändå många gäster och Janna Tholin säger att de flesta tar regnandet med gott mod. De sitter i husvagnarna och pratar och har det mysigt eller åker och shoppar.

– Det är väl fullt ute på Eurostop i dag, säger hon med ett skratt.

Barnfamiljerna tipsar hon att åka till simhallen eller en inomhus lekanläggning.


Med Foppatofflor och en brädbit seglar man bra i pölarna, tycker Ludvig Rautio och Oliwer Milic.

Med Foppatofflor och en brädbit seglar man bra i pölarna, tycker Ludvig Rautio och Oliwer Milic.

När Epoch Times besöker campingen håller det upp efter en hel dags regnande och många har letat sig ur tält och husvagnar. I en vattensamling utanför förtältet vadar Åke och Klara Svensson från Ljungby och betraktar situationen. En liten pump kämpar för att hålla undan vattnet. Campingens ägare Rune Nilsson kör förbi, fullt upptagen med att försöka få tag i kommunens folk eftersom han misstänker att den pumpstation som ska hålla undan dräneringsvattnet inte fungerar.

Åke och Klara Svensson har säsongscampat där i några år och aldrig varit med om något liknande. De hörde att någon sagt att det inte regnat så mycket i Halmstad på 140 år.

Men de är vid gott mod och Åke skämtar med en förbipasserande granne om att platserna nog blir dyrare nu när de har sjöutsikt.

– Vi lider ingen nöd. Man får bara ha stövlarna på, säger Åke Svensson.


Janna Tholin i Hagöns campings reception hade incheckningsstopp på torsdagen. Hon önskar turisterna  välkomna åter när solen kommer tillbaka.

Janna Tholin i Hagöns campings reception hade incheckningsstopp på torsdagen. Hon önskar turisterna välkomna åter när solen kommer tillbaka.