En sjukhusmodell för kropp och själ
Barnens akutavdelning har en väggmålning ”Fabled Forest” målad av Steven James Petruccio från Fishkill.(Foto:stevenjamespetruccio.com)


I Orange County nära New York, USA, finns ett sjukhus som verkligen skiljer sig från traditionella sjukhus världen över. Det är inte ofta man ser fram emot ett sjukhusbesök men har man en gång varit på Orange Regional Medical Center (ORMC) vill man gärna komma tillbaka. Inte för att genomgå en operation eller råda bot på kroppsliga krämpor, utan för dess atmosfär och konst.

Direkt när man kommer in i den ljusa lobbyn som ligger omgiven av vacker natur, möts man av en pianist som spelar lugn musik på en flygel. Det finns inga vita väggar eller blankpolerade linoleumgolv. Istället går tankarna till ett fem-stjärnigt hotell med jordfärger och mjuka tyger överallt.

Och det finns konst. Inte bara billiga reproduktioner placerade lite här och där för att bryta en steril miljö utan verklig konst som ger lugn till både kropp och själ.


Sarah Johnson, konstintendent på Orange Regional Medical Center framför väggmålningen ”Fabled Forest”. (Foto: Kati Vereshaka /Epoch Times)

Sarah Johnson, konstintendent på Orange Regional Medical Center framför väggmålningen ”Fabled Forest”. (Foto: Kati Vereshaka /Epoch Times)

Epoch Times mötte Sarah Johnson för en visning. Hon har den avundsvärda med ovanliga positionen som konstintendent på ett sjukhus.

– Det här sjukhuset ligger i framkant när det gäller den nya trenden av sjukhusdesign där sjukhusen ska bli mer familjevänliga och att alla som kommer dit ska kunna känna sig lite bättre till mods, sade hon.

Utformningen av sjukhus brukar vara väldigt klinisk och att ändra äldre sjukhus till den nya modellen är en stor utmaning. Men ORMC är bara tre år gammalt och utformades från början för att vara estetiskt tilltalande.

En vd med vision

Integrationen av konstverk i hela sjukhusdesignen är en vision av sjukhusets vd Scott Batulis. Han förstår verkligen hur sjukhusmiljön påverkar patienter och personal. Han berättade för Epoch Times att skapandet av en läkande hälsovårdsmiljö inte är någon ny idé utan något han sysslat med under större delen av sin karriär.

– I det övergripande konceptet med en läkande omgivning för patienterna ingår naturen, naturligt ljus, musik, växter, lugna rogivande färger och tystnad. Vi försöker minska ljudnivåerna för patienterna, sade Batulis.


Blåhakesångare från ”Fabled Forest”. (Foto:stevenjamespetruccio.com)

Blåhakesångare från ”Fabled Forest”. (Foto:stevenjamespetruccio.com)

Han berättade också att anledningen till att konstverken har en lokal prägling är att när folk känner igen motiven hjälper det dem att slappna av lite grann.

Ett sjukhus med kalla, hårda ytor, skarpt ljus och mycket oväsen gör hela atmosfären mer kaotisk vilket höjer patienternas blodtryck och gör personalen mer nervös.

All personal är med i processen att bygga upp sjukhuset och är delaktiga i interiördesignen. Det ger dem en känsla av delägarskap. Batulis säger att personalen har gjort ett jättejobb för att bibehålla miljön med tanke på att det är väldigt lätt att fokusera på andra saker.

Batulis anser att den andliga sidan av hälsovård är väldigt viktig och därför har ORMC olika vårdprogram för att tillmötesgå de olika religionerna i samhället.


Sarah Johnson framför målningen ”Sunset Reflektions” målad av Linda Richichi. (Kati Vereshaka /Epoch Times)

Sarah Johnson framför målningen ”Sunset Reflektions” målad av Linda Richichi. (Kati Vereshaka /Epoch Times)

Sjukhuset har en permanent konstsamling som omfattar tavlor och väggmålningar. Det pågår också olika utställningar som byts var sjätte till åttonde vecka. Där visas konst från olika konstarter som målning, fotografi, textilkonst med mera.

Sarah Johnson ser sjukhusets konst som en form av konstutställning för allmänheten eftersom ett galleri eller museum lockar en viss typ av människor som brukar besöka konstinstitutioner. På ett sjukhus visas konsten för alla, patienter, besökare och personal. Det är också öppet för den som bara vill besöka det för konstens skull.

Hon håller på att arbeta med en konstkarta med en ljudkomponent som besökarna kan ringa till från sin mobil och lyssna på konstnärerna som berättar om sina verk.

– Det är en mycket intressant arena och i synnerhet en plats för konst som ger tröst, läkning och inspiration, sade Johnson.

Konsten har ett uppdrag och fyller en funktion på varje område som är skräddarsytt för att tillgodose behoven hos personen som är på sjukhuset.


Målning från barnens väntrum målad av Nestor Madalengoitia. (Foto: Kati Vereshaka /Epoch Times)

Målning från barnens väntrum målad av Nestor Madalengoitia. (Foto: Kati Vereshaka /Epoch Times)

En plats för lek

Till exempel finns det en väggmålning målad av konstnären Nestor Madalengoitia från Poughkeepsie som visar en typisk Orange County-hage med djur och en klarblå himmel.

Ett annat verk som uppskattas av de unga patienterna finns på barnens akutavdelning, som är omtänksamt avskild från de vuxnas akutavdelning.

Att hamna på akuten är traumatiskt för en vuxen och för ett barn är det ännu värre. Med detta i åtanke gav sjukhuset barnboksillustratören James Petruccio i uppdrag att måla en väggmålning på akutavdelningen, ”The Fabel Forest”. Akutavdelningen är för barn upp till 18 år så målningen måste tilltala de äldre också. Johnson sade att föräldrarna är positivt överraskade att hitta sådan konst på ett sjukhus.

Petruccio målade en detaljerad skogsscen med små vinjetter som avslöjar olika djur och insekter allteftersom barnen tittar på målningen. Ramen är utformad som en stenmur i relief liknande de som finns överallt i Orange County.

Konstnären såg också till att fåglarnas näbbar är avrundade och inte ser ut som skarpa kirurgiska instrument.En detalj från ”Fabled Forest” en väggmålning målad av Fishkill-baserade konstnären Steven James Petruccio. (Foto: Kati Vereshaka /Epoch Times)

På neonatalavdelningen för spädbarn är föräldrarna den primära målgruppen, vilket förde med sig några intressanta avväganden om symboliken som vissa djur kan ha för en vuxen.

– När vi skulle smycka ut där – det är en väldigt stressande plats för föräldrar – fick jag höra att man inte ska använda bilder på fjärilar eftersom det kan föra tankarna till förlust, sade Johnson.

Konsten kommer till patienterna

Vad gäller resten av sjukhuset kan patienterna i allmänhet inte vandra runt i korridorerna men Johnson är väldigt glad för ett annat projekt som håller på att utformas för att ta konsten till patienternas rum – konstvagnen, The Art Cart.

Det återstår att se hur de vuxna kommer att ta emot det, men barnen kommer alldeles säkert att tycka det är ett roligt tidsfördriv när de ligger på sjukhus.

Översatt från engelska.