En sjös plötsliga uppkomst och försvinnande
Denna sjö, vid byn Suiyi, åtta mil från Yicheng-länet kallas "Dun". (Foto från internet)


För åtta år sedan bildades plötsligt en mer än 20 meter djup sjö på en plats där det tidigare var ett berg. Detta hände i området runt staden Laibin, i Guangxiprovinsen. Åtta år efter att sjön visat sig, och inom loppet av sju dagar efter att man i området hört en kraftig smäll, försvann den. Geologer menar att dessa förändringar kan ha orsakats av rörelser i jordskorpan.

Hong Kong Sun rapporterade att byborna kallade den nya sjön för ”Dun-sjön”. På Zhuang-folkets språk (en etnisk grupp som mestadels bor i den autonoma Zhuang-regionen i Guangxi) betyder ordet Dun ”ett berg under vattnet”. Sjön fanns i byn Suiyi, i Yicheng-länet i Laibin. Byborna sade att ett stort berg tidigare stått där, men att sjön tagit över dess plats. Under sommaren 1999 hade berget förvandlats till en sjö efter att kraftiga regn svept över området. Den nybildade sjön täckte en yta på 66 tunnland.

Det fanns stim av fiskar och räkor i sjön. Byborna hade nyligen börjat fiska i den. Vissa fiskar vägde nästan 15 kg. Många bybor från området runt sjön livnärde sig nu på både fiske och jordbruk. Förekomsten av en såpass stor sjö betydde också att bönder hade en vattenkälla som man kunde använda när det var torka.

På kvällen den nionde mars i år hördes en kraftig smäll från sjön. Morgonen dagen därpå upptäckte lokalinvånarna att vattennivån i sjön sjönk kraftigt, och flera stora virvlar som skapade ett hummande ljud. Den 16 mars hade Dun-sjön försvunnit helt.

Nyheterna om den snabbt försvinnande sjön spred sig hastigt i området. Bybor rapporterade stora fångster av fisk och räkor allt eftersom sjöns vattennivå sjönk. De var dock ledsna när sjön försvunnit helt. Lokala tjänstemän sade att planer för turism och jordbruk runt Dun-sjön måste läggas på is.

Lan Gande, ansvarig för vattenresurserna i Yicheng-länet och den pensionerade ingenjören Zhou Zuzhi försökte finna en förklaring på de plötsliga förändringarna vid Dun-sjön. De sade att Yicheng befinner sig i ett klippigt område med karsttopografi*. Lan och Zhou presenterade idén att en underjordisk flod som formats i de lättlösliga urbergslagren under området som nu är känt som Dun-sjön, kan ha blockerats av sammanfallande stenar och/eller slam. När den underjordiska flodens kanaler blockerades för åtta år sedan flödade vattnet genom håligheter eller sprickor i berget och upp igen, vilket resulterade i att en sjö bildades på ytan. När de geologiska förändringarna den nionde mars fick de underjordiska kanalerna att öppnas igen, tömdes vattnet snabbt ut och sjön försvann.

Karsttopografi

Karst är en typ av akvifer där grundvatten magasineras, uppbyggt av ett system av vidare sprickor, skiktfogar och grottsystem exempelvis i kalksten. Ofta finns underjordiska floder i karstområden.

Karstbildningar utvidgas med tiden genom att olika bergarter sakta löses upp av vattnet; först stensalt, sen gips, kalksten och till slut även dolomit. Ett känt svenskt karstområde är Lummelundagrottan på Gotland men de största karstområdena i Sverige finns i Bjurälvskarsten och Torneträsk. Internationellt så är Škocjangrottorna i Slovenien ett känt karstområde, dessa grottor ligger dessutom i provinsen Karst.
Källa: Wikipedia

Översatt från engelska.
originalartikel
på kinesiska.