En remarkabel 103-årig dam i Kina


Det tog endast sju sekunder för den 103 år gamla kinesiska damen, Tan Songxiu att räkna ut 36 upphöjt till 3 i huvudet. Tan Songxiu drev också ett hotell redan vid 13 års ålder.

Enligt ”Southern China Metropolitan,” föddes Tan i Xi’an i staden Lianzhou, som är beläget i Guangdonprovinsen. Som barn flyttade hon runt med sin familj för att fly undan kriget. 1918 slog de sig ner i Xiahuang i Lianzhou. Vid 13 års ålder trolovades hon med Huang, en man från trakten.

Tan övertygade Huang att de kunde försörja sig genom att öppna ett hotell. Många försäljare passerade genom deras by, då de fraktade varor mellan två närliggande provinser. Vid 13 års ålder var Tan uppe innan gryningen för att laga frukost till gästerna och arbetade till sent in på natten för att göra iordning hotellet för nästa dag.

– Vi hade nästan 20 gäster varje dag och det gjorde att vi hade fullt upp, minns Tan. Men pengarna de tjänade räckte  ändåknappt för att överleva.

Genom att driva ett hotell, lärde hon sig att snabbt göra uträkningar i huvudet. En dag frågade en försäljare henne; ”om du har 32 burar med 32 kycklingar i varje bur och varje kyckling väger 32 liang (~1.5 kg), hur många jin och liang (jin och liang är gamla kinesiska viktenheter) kommer kycklingarna att väga tillsammans? Om du svarar rätt så får du en kyckling gratis.”

Tan visste svaret på en gång: ”Det blir 32 768 Liang eller 2048 Jin. (1 jin=16 liang).” Det tog försäljaren en stund att räkna ut det själv, men då han fick samma svar gav han Tan en kyckling gratis.

Hennes vänner och grannar kände redan till skickligheter i matematik. Hennes svärdotter berättade:

– När jag brukade gå till torget med henne, så hade hon räknat ut allt i huvudet, innan jag ens hade börjat skriva ned uträkningen.

Tans hår är helt vitt, med en svag gulaktig ton. Hon har bra syn, endast tre tänder kvar och hör inte så bra. Hon har varit väldigt frisk under hela sitt liv, förutom en gång 1976, då hon lades in på sjukhus vid en ålder av 71 år.

Tan drabbades plötsligt av kräkningar och diarrée. Hennes barn bar henne i två timmar för att komma till en klinik som låg 6 ”miles” bort. Läkaren sade att hon inte skulle leva länge och tog emot henne på kliniken. Två gånger om dagen kom hennes barn med mat och kläder och gav henne allt hon behövde.

Fjorton dagar senare kunde Tan åka hem igen. När hon ser tillbaka är hon övertygad om att hon överlevde för att hon hade så duktiga och omtänksamma barn.

Tans granne Huang Jianqi är av en annan åsikt. Han tror att hennes höga ålder är ett resultat av att hon har varit generös i hela sitt liv.

När Huang inte kunde ta hand om sina tre barn då han arbetade på gården, tog Tan hand om barnen och hjälpte till med matlagningen utan att be om någon ersättning.

– På grund av hennes vänlighet, växte mina barn upp välmående.

Andra invånare berättar också om Tans vänlighet. ”Hon satt barnvakt åt mig och planterade ris…”

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/life/computer-human-brain-math-6848.html