En prins är född
<p>Prins William och Kate, hertiginnan av Cambridge, visar sin nyfödda pojke till världens medier, på trappan utanför Lindo Wing i St Marys Hospital i London den 23 juli 2013. Barnet föddes på måndagseftermiddagen och vägde 3,8 kg. Barnet, med titeln Hans Kungliga Höghet, prins (namn) i Cambridge, är i direkt linje för att ärva tronen efter Charles, drottning Elizabeth II:s äldste son och arvinge, och dennes äldste son William. (Foto: Ben Stansall / AFP /Getty Images)


Ankomsten av en ny kunglig bebis genomsyrades av pompa och ståt och gav Buckingham Palace en historisk glans på måndagen när tusentals reportrar, Londonbor och turister väntade på det mest efterlängtade födelsen på många år.

Tålmodiga lyckönskare höll en vaka i tolv timmar. Många av dem sträckte på sig för att få en bättre överblick och bild av palatsets portar, där den officiella bulletinen som tillkännagav födseln var uppsatt på ett staffli. Fullvuxna män satt på varandras axlar. Andra tog hjälp av stegar.

Utanför St Marys sjukhus där hertiginnan av Cambridge födde pojken, ropade en man klädd som en utropare i traditionell dräkt och extravagant fjäderhatt ut nyheten och ringde i en klocka.

En bil med tillkännagivandet körde från sjukhuset till palatset, där den möttes av en folkmassa som ropade: Hip! Hip Hurra! och sjöng ”For he is a Jolly Good Fellow” samtidigt som de viftade med Storbritanniens flaggor.

David Etrillard, på besök från Frankrike, sade att fransmän är ”intresserade av England eftersom vi inte har någon monarki så det är bra för oss. Jag är så glad att det hände när jag och min familj är på semester här”.

Pojken blir den tredje i tronföljden, efter prins Charles och prins William och kommer troligen att bli monark en dag.

Tillkännagivandet om födelsen på Buckingham Palaces brevpapper ställdes ut på ett staffli för påseende av folket av Badar Azim, lakej vid det kungliga hushållet och Ailsa Anderson, drottningens pressekreterare.

Samma staffli användes för att meddela prins Williams födelse 1982. Det inramade pappersarket blev plötsligt målet för tusentals kamerablixtar när ett hav av människor stack sina smartphones genom räcket. Timmarna efter tillkännagivandet trängdes folkmassorna fortfarande för att komma nära staffliet.

Storbritanniens kungligheter har inte längre någon politisk makt men de är oöverträffade som kändisar och kulturikoner.

– De är världskändisar, sade Anne Frey, kosmetolog från Madison, Wisconsin som tittade på vaktavlösningen tillsammans med sin man.

– Vi kan berätta för våra barn en dag att vi var här när han föddes. Det är som en fantasivärld. Som amerikaner får vi aldrig uppleva allt det här, sade Jill Muencz, turist från Cleveland, Ohio.

Inte alla britter var villiga att gå så långt i sin rojalism som Terry Hutt, en snickare från Cambridge i östra England, som kamperade utanför sjukhuset i 12 dagar. Han sov på en bänk med en Union Jackfilt över sig.

Hutt, som är stolt över att ha träffat alla kungligheter från den förra drottningmodern och framåt, sade att han gjorde sitt för Storbritannien genom att kampera utanför sjukhuset i sin röda, vita och blå Union Jackkostym, hålla upp flaggor och gratulationsbanderoller.

– För mig spelar den kungliga familjen en mycket, mycket viktig roll. Besökare från alla delar av världen har inte en kung och drottning. Det är ett plus för oss, sade han.

Denna ström av tillgivenhet för det kungliga barnet är ett tecken på hur grundligt Storbritanniens kungliga familj har byggt upp sin image sedan bottennivån som följde efter prinsessan Dianas död i en bilolycka 1997. Diana hade varit populär, glamorös och – i mångas ögon – dåligt behandlad av den kungliga familjen.

Sexton år senare är stödet för monarkin på sin höjdpunkt efter William och Kates bröllop 2011 och förra årets firande av drottning Elizabeth II:s 60 år på tronen.

För icke-britter har framväxten av en attraktiv ung generation som inkluderar William, Kate och soldat-socitetslejonet prins Harry gett klanen en blandning av glamour och kändisskap som är svår att motstå.

– Vi brukar låtsas att vi har en kung och drottning. Eftersom vi inte har en kung och drottning lånar vi er, sade Maddie Cruse, från Helena, Montana, där hon stod utanför slottet.

Översatt från engelska