En Pekingmänniskas hörntand "är ett jättefynd"
Hörntanden från en Pekingmänniska som hittats i gömmorna i Uppsala. (Foto: Uppsala Universitet)


Rätt vad det är görs fantastiska fynd i bortglömda gömmor i museer, universitet och liknande. Nu har en kinesisk förhistorisk hörntand från Pekingmänniskan hittats i en låda på Evolutionsmuseet vid Uppsala Universitet. 

– Detta är ett helt fantastiskt fynd. Vi och våra kinesiska kollegor är överväldigade, säger Per Ahlberg, professor i evolutionär utvecklingsbiologi vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Ett unikt fynd av en välbevarad hörntand från förmänniskan Homo Erectus, den så kallade Pekingmänniskan, som levde för 550 000-300 000 år sedan, har hittats i en ”bortglömd” låda. 

Hörntanden låg tillsammans med annat fossilt material. Den lär vara den enda i sitt slag som finns utanför Kina, uppger SR.

– Det var fantastiskt. Det var en av de stora upplevelserna i min professionella bana som paleontolog och jag har ändå jobbat i branschen i 25 år, säger Per Ahlberg till SR.

Nu ska tanden undersökas omsorgsfullt och forskarna har förhoppningen att det ska finnas mikroskopiska mineralkorn från växter kvar på tanden. Slitaget på tanden ska också studeras och kanske kan forskarna sedan rekonstruera en del av Pekingmänniskans miljö när det gäller växt- och djurlivet.

Professor Per Ahlberg var mycket entusiastisk och glad i SR-intervjun, han sade:
– Det var en helt otrolig saga. Det var ungefär det bästa vi hade kunnat våga drömma om. Men knappast något vi förväntade oss.


Förrådet med fossilt material från Kina som det såg ut på 1920-talet. (Foto: Uppsala Universitet)

Förrådet med fossilt material från Kina som det såg ut på 1920-talet. (Foto: Uppsala Universitet)

Evolutionsmuseet vid Uppsala Universitet har tre tänder från Pekingmänniskan sedan tidigare. En svensk geolog Johan Gunnar Andersson reste till Kina som rådgivare i gruvfrågor år 1914. Han upptäckte fossil längs stranden av Gula floden och fick kinesiska myndigheter och sin vän professor Carl Wiman i Uppsala intresserade.  

Det slutade med att 400 lådor med fossilt material skeppades till Sverige på 1920-talet för att undersökas, merparten har efter undersökningar återlämnats till Kina. 

De viktigaste fynden gjordes i Zhoukoudian som ligger sydväst om Peking, som är känt som fyndplats för dinosaurier, Pekingmänniskan och flera utdöda däggdjur. 

”Resultatet blev att Uppsala universitet har den största och finaste samlingen kinesiska fossil av dinosaurier och ryggradsdjur utanför Kina,” står det i pressmeddelande från Uppsala Universitet i mars.

För sista veckan i mars påbörjades öppnandet av 40 ”bortglömda” lådor med fossilt material från utgrävningen i Kina. Dinosaurieforskaren Martin Kundrat sade då:

– Materialet är oerhört spännande. Även om det skulle vara material som inte ansågs intressant då, så kan det mycket väl vara det idag när de tekniska möjligheterna att studera fossil genomgått en revolutionerande utveckling.