En påminnelse om antiterrorlagarnas bistra verklighet
Gerry Conlon talar med pressen tillsammans med Bridie Brennan, vid deras ankomst till Houses of Parliament i London, 9 februari 2005,.


För sexton år sedan denna månad upphävde British Court of Appeal domarna mot tre män och en kvinna som felaktigt fällts för IRA:s bombattacker i Guildford och Woolwich 1974. De blev kända som "The Guildford four".

Paddy Armstrong, Gerry Conlan, Paul Hill och Carole Richardson fängslades 1975. De fyra hävdade hela tiden sin oskuld, men avtjänade 15 år innan en undersökning slutligen slog fast att det fanns allvarliga problem med hur Surreypolisen hanterat fallet. Inga vittnen eller teknisk bevisning hade presenterats, ändå dömdes de fyra skyldiga.

Bombningarna väckte starka känslor i England, eftersom bombmålens kopplingar till militären eller regeringen var minimala. Bomben som exploderade på puben Horse and Groom i Guildford dödade fem och skadade hundra. Soldater som inte var i tjänst brukade dricka där, men det betraktades ändå primärt som ett civilt mål. Följaktligen blev det
ramaskri bland folket och polisen var hårt pressad att finna förövarna och att till varje pris nå en fällande dom.  

Fastän det är det mest kända av Storbritanniens rättsövergepp, så var ”The Guildford four” bara ett av flera liknande fall. Paul Hill och Paddy Armstrong fälldes även för Woolwichbombningen. Andra var ”The McGuire seven” och ”The Birmingham six”, vilkas domar även de upphävdes, men inte förrän 1991 då de redan hade avtjänat sina straff och frigivits. Undantaget Conlans far Giuseppe, en av de sju, som hade hjärtbesvär och dog i fängelset i januari 1980 – fram till döden hävdande sin oskuld.

Till premiärminister Tony Blairs fördel ska sägas att han bad ”The Guildford Four” m ursäkt. Han sade ”Jag är verkligen mycket ledsen att det här har inträffat.” Tyvärr kom ursäkten för sent för Giuseppe Conlan, precis som det var när den brittiska antiterrorstyrkan sköt ihjäl den oskyldige brasilianaren Jean Charles de Menezes för några veckor  sedan.

Australiens regering föreslår nu en antiterrorlag som innehåller liknande skjut för att döda-element, som den som nu kritiseras i Storbritannien. Den överväldigande orsaken till att många länder numera inte tillämpar dödsstraff är att det är pinsamt att be offrets familj om ursäkt till när du gjort ett misstag.

En av ”The Guildford Four”, Paddy Armstrong, medgav nyligen i en intervju att flera år efter att han släppts fri hade han fortfarande enorma problem att försöka leva ett normalt liv. Trots att han hade turen att ha en kärleksfull familj runt sig kämpade Paddy ändå med droger, alkohol, depression och brist på motivation. Emellertid är det upplyftande att höra att Paddy nu kan vara på väg åt rätt håll nu. ”Det finns alltid folk som har det värre än oss” säger han med en ny ton av optimism.

Varje förnuftig medborgare vill att terrorismens gissel ska besegras, men det finns stor skepsis huruvida det är önskvärt att vi inskränker våra medborgerliga rättigheter och närmar oss den sortens regimer som faktiskt skapar och hyser terrorister. Vi får inte skrämmas av terroristerna till att överge de friheter vi försöker försvara. 

Engelsk version:
http://theepochtimes.com/news/5-10-24/33657.html