En orädd ”doer” och människorättskämpe i riksdagen
Annelie Enochson, Kristdemokraterna (Foto från riksdagens hemsida)


Kristdemokraternas riksdagsledamot Annelie Enochson, arkitekt och riksdagsledamot från Göteborg, är en av flera människorättsförsvarare i Sveriges riksdag. Bland hennes hjärtefrågor finns bland annat uigurernas situation i och omkring Kina och sedan många år har hon en personlig relation med den kvinnliga exil-uiguren Rabeya Kadeer.

Under alla år som Rabeya Kadeer satt oskyldigt fängslad i Kina engagerade sig Annelie Enochson för hennes sak. Ganska nyligen gav det arbetet också utdelning i form av att hon blev omnämnd på bokomslaget till Rabeya Kadeers nyutkomna bok, Dragon Fighter. Men det var inte bara hon, utan även flera andra världsnamn som uppmärksammades för det engagemang de bedrivit för att hjälpa Kadeer och uigurerna under de senaste åren av förföljelse.

Under våren har Annelie Enochson varit delaktig i att starta upp ett svensk-uiguriskt nätverk inom riksdagen för att ytterligare belysa Kinafrågor och problemen för landets minoritetsbefolkningar.

Enochson sitter med i OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete, på engelska OSCE) som bland annat arbetar med mänskliga rättigheter i hela Europa och i alla de gamla sovjetstaterna.

Det jag gjort konkret som riksdagsledamot för att stödja mänskliga rättigheter i Kina är att jag i samarbete med flera andra skrivit motioner om Tibet, Kina och Turkestan. Vi kan naturligtvis göra mer, men konkret är det via motioner som jag arbetat med detta, hittills.

Enochson är bekymrad över att inte få tillräckligt många kryss i personvalet till hösten och att hon nu hamnat på en andraplats på listan. Hon tror nedflyttningen beror på att hon driver frågor som hon tycker att folk borde ställa sig bakom, men andra kanske tycker att hon driver för hårt.

– Jag vet att jag är en ”doer”. Jag är inte heller rädd för konflikter. Jag har starka värderingar när det gäller människorättsfrågor och är orädd av mig.

Kan man uppleva Kina som ett hot i framtiden?

– Som riksdagsledamot, svarar jag ja på den frågan. Det håller på att bli en ekonomisk stormakt. Lånen till USA gör att Kina binder upp finansekonomin på ett sätt som jag kan tycka är lite obehagligt, och frågan blir då hur vårt ansvar i detta ser ut, vi måste uppmärksamma detta.

Hon ger ett exempel från Europa:

– I en stad i Italien finns det 20 procent kineser. De har tagit över all industri. Där brukade man tillverka italienska kläder men den marknaden har kineserna nu tagit över helt. Borgmästaren försöker få någon ordning på det hela så att de inte ska ta över hela staden, säger Enochson.

Diskuterar man några Kinafrågor inom partiet?

– Nej, det kan jag inte säga att vi har diskuterat, vi har en lite för dålig bevakning på det området ännu. Men jag känner väl till förföljelsen av Falun Gong. Det var inte länge sedan jag träffade en av dem [Falun Gong-utövarna] i Göteborg. Vi har en gemensam vän, som heter David Kilgour och är före detta parlamentsledamot i Kanada. Han jobbar mycket för att hjälpa Falun Gong och har skrivit en bok om organstölder [på Falun Gong-utövare, tillsammans med advokaten David Matas].

– Nu är det viktigaste för mig är att komma in på riksdagsplats igen. Jag har tappat en placering och måste jobba hårt för att bli omvald, jag behöver alla kryss jag kan få för detta kommer att bli den tuffaste valrörelsen någonsin, säger Annelie Enochson.