En ny chans i livet som dansare
Yungchia Chen arbetar som dansare och koreograf hos Shen Yun Performing Arts, (Foto: Genevieve Long/The Epoch Times)


Yungchia Chen talar och rör sig med den lugna grace hos en dansare som tränat ett helt liv. Hans långa lista över priser, utmärkelser och lovord under den 27-åriga karriären, återspeglar hans rika konstnärliga bakgrund.

För bara tre år sedan trodde Chen att han var klar med tävlandet och övervägde till och med att gå i pension. Efter en föreställning 2004 saktade en söndersliten häsena ner honom och fick honom att känna av sin ålder som artist.

Men när Chen rekryterades till en danstävling i New York, fick han en sista chans att komma tillbaka i strålkastarljuset och han tog den.

År 2005, när Chen undervisade i dans på Taiwan Arts University, sågs han av Tia Zhang, med examen från den berömda Peking Dance School som dansar hos Shen Yun Performing Arts, med säte i New York. Zhang övertygade honom så småningom att delta på New Tang Dynasty Televisions danstävling i New York 2007. Han vann första platsen.

Det som förvånade Chen var inte egentligen att vinna tävlingen, för han har vunnit många priser i sin karriär, utan det var det faktum att han fortfarande kunde stå på scenen och ge sitt allt.

– Jag blev förvånad under tävlingens gång över att jag fortfarande kunde dansa. Jag kan fortfarande delta och få en utmärkelse, berättar Chen.

– Jag hade till stor del redan beslutat att jag inte skulle dansa längre, säger Chen vidare.

Nu är Chen instruktör vid Fei Tian Academy of Arts och han är koreograf och premiärdansare hos Divine Performing Arts. Chen ser sitt arbete som ett sätt att bevara den klassiska kinesiska kulturen för kommande generationer.

– Jag tror att kinesisk dans har många olika innebörder för människor, säger Chen om sitt hantverk.

Började tidigt

Chen började sin karriär inom dansen som barn i Kina. Han fascinerades av dans, men det han såg hade inte den inre mening som han längtade efter att uttrycka.

– När jag var en liten pojke, under kulturrevolutionen i Kina, fanns det ingenting att titta på förutom propagandan från KKP [kinesiska kommunistpartiet], säger Chen.

Vid 11 års ålder började Chen på Guizhou College’s Dance Department, och vid 16 års ålder, 1984, blev han medlem i dansensemblen Guizhous Dancing Troupe.

Chen passion för sin konst har lett till en karriär full av berättelser och med en lång rad framstående utmärkelser. Han fick också ett erkännande av att förmedla kärnan i klassisk kinesisk dans till kommande generationer när hans elev vann ett pris. Chen fick ”Gardener Award” som danslärare / koreograf när hans elev kom tvåa vid den 8:e Nationella Peach & Plum Cup Art College danstävling, i augusti i fjol i Kina.

Danstävlingen Peach & Plum Cup kallas för ”Oscars utdelning för kinesiska dansare”. Det är den största tävlingen i landet och den enda danstävlingen med flera kategorier.

Även i Taiwan blev han överöst med utmärkelser, däribland Formosa Award 2004, Taiwans högsta utmärkelse i en nationell danstävling. Samma år han fick en livslång utmärkelse som kallas ”Dance Flying Phoenix Dancer’s Achievement Award”.

Han gifte sig 1995 med en taiwanesisk kvinna och flyttade till Taiwan, där han fortsatte sin danskarriär. Nu 38 år gammal, överför han traditionen till sin familj, båda sönerna studerar kinesisk dans.

En ny start i USA

Chens liv tog nästan omedelbart en ny oväntad vändning efter flytten med familjen till USA förra året. Han började träna Falun Dafa eller Falun Gong, en meditationsmetod som förföljs i hans hemland Fastlandskina.

Efter att ha utövat Falun Gong i ett år, har inte bara hudens färgnyans hos Chens en gång så glåmiga hy förändrats.

– Tidigare, även om jag inte argumenterade med en person, var jag olycklig i mitt hjärta, till exempel, varför får den här personen mer än vad jag fick? Jag kände mig lite avundsjuk, lite olycklig. Nu har jag lärt mig att släppa taget, säger Chen.

Som dansare på scenen krävs absolut fokus för att undvika misstag. Han arbetar genom att fokusera och lägga all sin uppmärksamhet på den roll som han spelar, att bli den personen. De uppoffringar han gör är enorma, men sett med hans ögon, så finns också fördelar.

– Dans är utbildning, träning, ett lärande, det har verkligen att göra med lidande, att kunna utstå svårigheter. I denna process, i detta lidande, måste du finna glädje, säger Chen.

Shen Yuns föreställningar är så detaljerade och färgrika, med intrikat koreografi och inre mening att de tar honom och publiken tillbaka till rötterna hos den traditionella kinesiska kulturen.

– Den här föreställningen är mer traditionell, så det är en mer upprätt sorts kultur för publiken. Jag tror att de kan relatera till den – denna traditionella kultur.

Med alla framgångarna i bagaget, tror inte Chen att hans danskarriär kommer att svalna av i den nära framtiden. Han säger att under de närmaste 5-10 åren, vill han utbilda elever och främja den kinesiska dansen internationellt.

– Jag tycker att den traditionella kinesiska dansen främjar en mycket ren och traditionell kultur, och den är ganska omfattande, säger Chen.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/14092/