En natt i naturen fylld med fågelsång
Kören Corona sjunger sommarvisor i den ljumna sommarkvällen. (Foto: Mathias Hellström, Epoch Times)


Natten mellan världsmiljödagen den 5 juni och nationaldagen den 6 juni är från och med i år ”Naturnatten”. Naturskyddsföreningen genomförde aktiviteter över hela landet för att väcka intresset för natur och miljö. Folk var ute och lyssnade efter nattsjungade fåglar, fångade nattfjärilar, gick på bäversafari eller gjorde nattliga båtutflykter med bad.

Mer än 200 aktiviteter genomfördes på ett 70-tal platser runt om i landet. Idén med ”Naturnatten” är att stärka människors känsla för naturen och därmed deras vilja att värna om naturen.

– Vi vill med denna landsomfattande satsning nå nya grupper och ge dem oförglömliga naturupplevelser, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Aktiviteterna på natten mellan den 5 och 6 juni genomförs av föreningens lokala organisationer, kretsarna och de regionala länsförbunden. I Göteborg erbjöds fladdermussafari och i Falun paddling på sjön Runn med möjlighet att sova utomhus. I Leksand kunde man gå en tyst skogsvandring till Björntjärn och lyssna till skogens nattliga ljud och ljud som hörde fäbodarna till.

I naturreservatet Oset som ligger i Örebro, där Svartån mynnar i Hjälmaren, träffades ett 40-tal personer. Kvällen inleddes med att kören Corona sjöng sommarvisor. Efter ett tag kom även publiken i gungning och stämde upp i allsång till Idas sommarvisa och Den blomstertid nu kommer.


Daniel Gustafsson berättar vilka fåglar som sjunger i naturreservatet Oset i Örebro.( Foto: Mathias Hellström, Epoch Times)

Daniel Gustafsson berättar vilka fåglar som sjunger i naturreservatet Oset i Örebro.( Foto: Mathias Hellström, Epoch Times)

När körsången slutade tog de nattsjungande fåglarna vid. Vi vandrade längs Svartån med öronen vidöppna för att upptäcka vilka fåglar som sjöng bland buskar, vass och träd. De som stämde upp till sång var bland andra näktergal, svarthätta, lövsångare, rödvingetrast, koltrast, bofink och busksångare.

Daniel Gustafson som är biolog och sedan många år tillbaka fågelskådare berättade om fåglarna och beskrev deras läten:

– Bofinken säger ”Jajaja, jag kommer från Jönköping jag”.

Vet du varför fåglarna sjunger?

– Det finns flera orsaker. En är att de vill hävda sitt territorium. Vi är nog många som tycker att sång är ett bättre sätt än att slåss! En annan orsak är att hannarna vill locka till sig honor. En tredje är för att de vill tala om för varandra vem de är. 
 
Sången gör att fåglarna själva kan särskilja mellan arterna och det är också en hjälp för oss. Det är också många sångare som är lika varandra till utseendet.

Folk såg tillfreds ut efter kvällens ljuva sång. Vem vet, kvällen kanske blir till en oförglömlig naturupplevelse. En kväll där människors känsla för naturen har stärkts.

– Vi hoppas kunna göra denna natt till vår även i framtiden och nästa år när föreningen fyller 100 år kommer ”Naturnatten” mellan den 5 och 6 juni att bjuda på ännu mer naturupplevelser, säger Mikael Karlsson.