En nästan bortglömd kvinnohistoria – 7 sorters kakor
Eva Bragsjö. Recept: en dos inspiration, ett kryddmått stress, en rejäl skopa glädje, 2 dl kreativitet, 1 dl harmoni, 1 kryddmått intellektuellt bakpulver; blanda alla ingredienserna väl och forma sedan ditt eget smycke! (Foto: www.nutida.nu)


Med silver berättar sju smyckeskonstnärer om en sällan uppmärksammad kvinnohistoria, som omfattar allt från syltkakor till krusade örngottsband.

På lördag den 10 mars slår utställningen 7 sorters kakor upp portarna på Galleri Nutida svenskt Silver i Stockholm. Idéerna till utställningen kommer från småkakornas förnyade popularitet.

Utställningen vill påminna om en svunnen tid som far- och mormödrar kan berätta om, om de många kafferepen med välfyllda kakfat. Far- och mormödrar var en generation kvinnor som också verkligen kunde sina kakrecept.

Generationer av kvinnors textila kunskaper har inspirerat silversmyckena i utställningen, och det ges exempel på textila tekniker som knyppling och virkning.

– Många lustfyllda arbetstimmar har vi samlat i denna utställning, men istället för bakverk att äta har det blivit smycken att bära, säger Petra Schou, en av initiativtagarna till utställningen, i ett pressmeddelande.

Utställningen pågår till och med den 28 mars 2007.