En miljon handgjorda ben visades upp i Washington
Folk stannar för att titta på en miljon handgjorda människoben som är avsedda att öka medvetenheten om folkmord och grymheter i Afrika på National Mall i Washington, DC (Foto: Ron Dory / Epoch Times)


En miljon människoben, skapade av konstnärer, studenter och lärare från hela världen, visas på National Mall från 8 juni – 10 Juni i Washington DC. Benen, gjorda av lera, gips och papper, symboliserar verkliga ben av offren för folkmord och övergrepp i Burma, södra Sudan, Somalia, Syrien och Demokratiska republiken Kongo enligt gruppen som organiserade utställningen. Den symboliska kyrkogården var en visuell petition till amerikanska lagstiftare att agera för att avsluta folkmorden i hela världen.

Students Rebuild, som enligt deras hemsida mobiliserar ungdomar att lära sig och agera i kritiska globala frågor, anslöt ungdomar i USA och i 30 länder till en utmaning om en miljon ben. Konstnären Naomi Natale ledde projektet.

Utmaningen erbjöd lärare ett sätt att ta upp frågan om folkmord med sina elever och hjälpa eleverna att förstå de pågående konflikterna i Afrika. Eleverna kommunicerade med gästtalare, människor som överlevt konflikter och andra studenter i Somalia och Demokratiska republiken Kongo genom videochattar.

För vart och ett
av benen, tillverkade av elever och lärare, donerade Bezo Family Foundation en dollar till Care, människorättsorganisation, för upp till 500 000 ben för att stödja Cares biståndsprojekts och ombyggnadsprogram i Somalia och Demokratiska republiken Kongo.

Överlevande från kriget i Afrika deltog också i utmaningen om en miljon ben.

”År 1993 var jag sex år gammal när ett dödligt inbördeskrig bröt ut i mitt land. Min familj bestämde sig för att fly till grannlandet, tidigare Zaire, nu Demokratiska republiken Kongo. Burundiska flyktingar packades in i läger där livet var hårt: ingen mat, inga läkare, inget dricksvatten. Under de första månaderna dog tusentals flyktingar av hunger och sjukdomar, särskilt kolera. Snart därefter kom många humanitära organisationer bland dem UNHCR och Care International för att rädda oss. Det var en stor lättnad för oss”, sade Nzoyisenga Fikiri från Bujumbura, Burundi, östra Afrika i ett e-postmeddelande som skickats till Students Rebuild och lagts ut på deras hemsida.

Fikiri berättade om
svårigheter som han hade i början för att få medlemmar av hans samfund att delta i utmaningen om en miljon ben. ”När jag bestämde mig att göra det själv kallade många mig galen, speciellt när jag fick manipulera lera för att göra ben. Kort därefter anslöt sig cirka fyra vänner och medlemmar av min familj till mig och vi fick till sist 131 ben gjorda”, sade han. 

Kända humanister stödde evenemanget. Nobelpristagaren, ärkebiskop Desmond Tutu delade sina tankar om utmaningen i en video som lagts ut på projektets webbsida.

”Benen är bevis på en unik individuell resa: varje ögonblick av hopp och lycka, varje dröm och passion, varje kamp man upplevt i livet … när man lägger ner dessa ben framför oss är det min förhoppning att dessa ben kommer att förvandla oss och föra oss till en plats för bättre förståelse och medkänsla och inspirera oss att agera”, sade han.

Evan Kim, en student i Los Angeles gjorde just det. Han tillverkade ben på ett evenemang vid Students Rebuild i Los Angeles.

”Jag är här för att tillverka ben, eftersom jag bryr mig om dessa frågor. … Jag är en på miljonen eftersom jag bryr mig om människor och jag tror att det gör världen till en bättre plats om man bryr sig om människor och har medkänsla”, sade Kim i en video som lagts ut på YouTube.

Uppskattningsvis 2 000 till 5 000 volontärer klädda i vitt, sorgens färg i delar av Afrika, lade ner benen, tillverkade av Kim och människor runt om i världen, på National Mall ( ett grönområde från Vita Huset till Kapitolium).

Tidigare kongressledamoten Tom Perriello talade vid inledningsanförandet den 8 juni på National Mall.

Anti-folkmordaktivisterna John Prendergast av Enough Project, Carl Wilkins och en överlevande från förintelsen, Eva Kor, talade vid en vaka med levande ljus den 9 juni.

Översatt från engelska