En liten fördel kan få långtgående konsekvenser
Lärdomen från den här gamla kinesiska historien är att inte ta något ur en båt som inte tillhör en själv. (Foto: Bredehorn Jens/Pixelio)


Den här händelsen utspelade sig under Qing-dynastin, under kejsar Kang Xi Xinhais regeringstid.

Ett äkta par vattnade sina fält vid foten av berget Xielu vid bergkedjan Kunshan, när plötsligt en storm drog in över bygden. Mannen träffades av en blixt och avled. Byborna ansåg att mannen hade varit en ärlig människa och de kunde inte förstå hans öde. Hans hustru utbrast:

– Det hände på grund av 9 kilo kött.

Förvånade ville folk höra mer.

– I vintras rodde min man båten över till staden för att betala skatter och hyran på marken. När han bundit fast båten såg han en bit kött ligga i en tom båt i närheten. Ingen syntes till så han tog med sig köttet hem och vägde det, 9 kilo. Så småningom upptäcktes att köttet tillhörde en rik familj som bodde längs floden. Pigan som skulle tvätta köttet i älven hade blivit distraherad och hade gått ifrån sin uppgift.

– När hon återvände kunde hon inte hitta köttet någonstans. Hennes rasande matmor skällde ut sin tjänare ordentligt när hon återvände tomhänt, slog henne och av misstag dödade hon pigan. Husets herre blev mycket upprörd när han upptäckte vad hans fru hade gjort. Hon själv blev så upprörd att hon gick och hängde sig. Och nu dödades min make av en blixt.

– När man vinner något som inte var ämnat för en, på andras bekostnad, kan det verka som att man ha vunnit något, men i själva verket bådar det illa för andra och för bara elände med sig till en själv.

Hon drog slutsatsen:

– Man förlorar dygd, alltså kan en liten fördel leda till långtgående konsekvenser!

 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/10989/