En knäböjande Mao möter vreden hos Kinas internetanvändare
Bronsstatyn visar Mao på knä med handen på bröstet och med ett bedrövat ansiktsuttryck. De kinesiska orden på bilden betyder "Ångra dig!". (Foto: bbs.hsw.cn)


Två modiga kinesiska konstnärer visade i USA konstverk som aldrig kan visas i Kina och kinesiska nätanvändare, som uppskattar den kraftfulla politiska kommentaren i verket, har jublat.

Utställningen ”The Gao Brothers: Grandeur and Catharsis” hölls i Kemper Museum of Contemporary Art i Kansas City från mitten av september förra året till andra januari i år.

I utställningen fanns ett antal bilder på brott begångna under kommunismens styre i Kina, men det som ådragit sig så stort intresse på nätet i Kina var en uppseendeväckande bronsstaty av Mao Zedong i naturlig storlek med titeln ”Mao’s Guilt” (”Maos skuld”).

Budskapet hade kanske inte nått utanför muséets väggar om inte en kinesisk bloggare plockat upp nyheten och skrivit en rasande essä med verket som utgångspunkt, med titeln ”Ångra dig, Mao Zedong!”.

Essän publicerades först på Sina Weibo, en kinesisk version av Twitter, och innehöll ett foto på statyn av den knäböjande och ångerfulle Mao. Sökningar på ”Mao Zedong” på Weibo är blockerade så författaren förblir okänd, men texten har kopierats i vida kretsar på kinesiska hemsidor.

I den våldsamt kritiska artikeln står bland annat att Mao var ”kombinationen av de mest onda tankarna hos österlandets kejsare och västerlandets diktatorer. Han förstörde femtusen år av kinesisk civilisation, dödade 80 miljoner människor och krossade skoningslöst medmänskligheten. Han är den störste av 1900-talets tre massmördare (Mao, Stalin, Hitler).

Artikeln fortsätter:
”Mao borde knäböja framför alla kineser och ångra sig. Han borde knäböja framför den kinesiska kulturen och ångra sig. Han borde knäböja framför mänsklighetens samvete och ångra sig.”

Som väntat möttes essän av skarpa svar från ”trekronorsarmén” av betalda internetkommentatorer i den kinesiska regimens tjänst, men den har också fått mycket stöd.

”Han knäböjde. Han knäböjde uppriktigt! Han gick ner på knä och bekände sina monstruösa brott. Han har vänstra handen på benet och den högra på hjärtat. Hans hår och ögonbryn är som frost. Hans ögon är hårt stängda och han ser gammal och allvarlig ut och visar den smärta som otaliga synder skapat,” skrev en bloggare. Hans text, som postades på kinesiska NetEase, en av de största kinesiska webbportalerna, togs senare bort av internetcensuren. Andra kommenterade ”att knäböja är för bra för Mao!”

Den knäböjande Mao är ett av de senaste verken från de kinesiska konstnärerna Gao Zhen och Gao Qiang. De visade även bilder på sin familj tagna under kulturrevolutionen.

Bröderna Gao föddes i Jinan i Shandongprovinsen. Gao Zhen föddes 1956 och Gao Qiang föddes 1962.

1968 utpekades deras far som ”kontrarevolutionär” och greps. Enligt uppgift begick han självmord efter 25 dagar i fångenskap.

De två bröderna började arbeta tillsammans i Peking 1985. De har sedan dess publicerat ett antal böcker av sin konst och hållit framgångsrika utställningar världen över.

En annan skulptur
av bröderna Gao, en stor stålskulptur med titeln ”Miss Mao Trying to Poise Herself at the Top of Lenin’s Head” (”Fröken Mao försöker balansera på Lenins huvud”), fick också stor uppmärksamhet och orsakade kontroverser bland kineser när den ställdes ut i en gatukorsning i Richmond i Kanada förra året.

Det generella intrycket av diskussionerna på nätet är att den här sortens öppet kritiska kommentarer om Kinas moderna historia, särskilt när det gäller kommunistpartiets destruktiva roll, är mycket sällsynta bland kinesiska intellektuella. De flesta fruktar repressalier från staten och orädda kritiker, som till exempel Ai Weiwei, straffas.

Översatt från engelska