En kinesisk kulturell renässans
För att än en gång upptäcka och väcka liv i den blomstrande kinesiska traditionen har tv-stationen New Tang Dynasty (NTDTV) sedan 2004 årligen producerat en galaföreställning kring det kinesiska nyåret i syfte att föra tillbaka den kinesiska högkulturen. (Foto: The Epoch Times)


En gång i tiden kallades Kina för ”det gudomliga landet” eller Shen Zhou. Folk trodde, särskilt under den blomstrande Tangdynastin, att den kinesiska kulturen var en gåva till människorna från himlen.

I gamla nedteckningar beskrivs hur alla delar av samhället – såsom konst, musik, mode och till och med vetenskap – följde ”den himmelska ordningen”. Moralen värdesattes högt och man trodde på en behärskad sinnesstämning och ett inre lugn.

Under århundradena har stora delar av den kinesiska traditionella kulturen emellertid alltmer tunnats ut. Särskilt under de senaste 50-60 åren, sedan det kinesiska kommunistpartiet tog makten, har den gamla kulturen i allt högre grad utplånats och stora delar försvann under bland annat Maos ”Stora kulturrevolutionen” på sextiotalet.

För att än en gång upptäcka och väcka liv i den blomstrande kinesiska traditionen har tv-stationen New Tang Dynasty (NTDTV) sedan 2004 årligen stått värd för en föreställning kring det kinesiska nyåret i syftet att föra tillbaka den värdefulla högkulturen. Nästa års föreställning kommer i början av 2008 att visas i över femtio städer världen över och beräknas ses av en halv miljon besökare. Artistgruppen som skapat föreställningen kallas Shen Yun – Divine Performing Arts.

Joe Wang från NTDTV berättar att föreställningen, som utökats från att ha visats i några få städer 2004 till nästa års femtio, har lärt honom mycket om den traditionella kinesiska kulturen, trots att han själv är uppväxt i Kina.

– Vi vill främja den här kulturen och låta kineser få veta att vi ärvt en fantastisk tradition från våra förfäder. Vi hoppas även kunna bygga broar till det västerländska samhället, säger han.

Wang berättar att det i den
5000 år långa kulturen finns utrymme för en oändlig variation av berättande och att föreställningen kan ha effekten av att väcka människors medkännande sida. Över 50 dansare, sångare och musiker skildrar forntida legender och myter i häpnadsväckande nummer med välsynkroniserade danser, mäktigt trumspel och färgsprakande dräkter.

Den klassiska kinesiska dansen har sina rötter i forntida hovdanser, folkdanser och religiösa danser. Under historien har den utvecklats och berikats med egna kännetecken från varje dynasti och karaktärsdrag även från qigong och kampsport. Den klassiska kinesiska dansen äger en näst intill oändlig förmåga att porträttera den djupgående kinesiska kulturen.

Shen Yun – Divine Performing Arts uppträder i Sverige under mars 2008.

Översatt och bearbetad från engelska