En internationell kampanj för Burmas politiska fångar
En burmesisk medborgare som bor i Japan har ett porträtt av den fängslade demokratiaktivisten Aung San Suu Kyi under ett rally nära Myanmar ambassaden i Tokyo den 13 mars, som också är 21:a årsdagen av Burmas människorättsdag. (Yoshikazu Tsuno/AFP/Getty Images)


Burmesen och demokratiaktivisten Aung San Suu Kyi skall frisläppas den 24 maj från sin husarrest och en kampanj för att få 21 000 andra politiska fångar frisläppta i Burma har startats runt om i världen. Den inleddes den 13 mars på Burmas människorättsdag.

Kampanjens mål är att få ihop 888 888 namnunderskrifter innan 29 maj. Numret 8.8.88 symboliserar det datum då Burmas militärjunta massakrerade cirka tre tusen människor under landets största demokratiska uppror.

Uppropet uppmanar FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon att ”göra det till hans personliga prioritet” att säkerställa frigivningen av alla Burmas politiska fångar som ett första steg för att föra landet mot nationell försoning och demokratisering.

”Politiska fångar är inte kriminella, de har bara kämpat för frihet och demokrati”, sade Tate Naing, en före detta politisk fånge och talesman för Assistance Association for Political Prisoners (i Burma) i ett pressmeddelande.

”Så länge människor sitter fängslade för att ha deltagit i fredliga protester sker ingen process mot demokrati och stabilitet i landet. Så FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon behöver visa ett starkt ledarskap i den här frågan. Med det här uppropet vill vi bara visa Ban Ki Moon att många runt om i världen som bryr sig om denna fråga.”

I december 2008 sände 112 före detta presidenter och statsministrar från 50 länder ett brev adresserat till Ban Ki Moon, där de vädjar att han ska verka för frisläppande av alla politiska fångar i Burma, innan utgången av 2008. Generalsekreteraren har fått ett liknande brev från 241 lagstiftare från ett antal asiatiska länder.

Den kända samvetsfången och förespråkaren för ickevåld Aung San Suu Kyi, har skulle redan tidigare fått sin frihet, men militärjuntan har gång på gång förlängt hennes frihetsberövande. Den 22 september 2007, men fortfarande i husarrest, visade hon sig bakom portarna till sin bostad i Rangoon, för att ta emot buddhistmunkars böner för henne, under deras marsch till stöd för mänskliga rättigheter.

Burma, också kallat Myanmar, rankas idag som ett av världens fattigaste länder. FN och andra grupper förklarar landets dåliga ekonomi på juntaledarna, och dess användande av landets inkomster på militären.

Den internationella kampanjen håller på mellan 13 mars och 24 maj. För att se uppropet besök: www.fbppn.net
http://www.burmakommitten.org/home/index.asp?sid=6&mid=1

Översatt från:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/13775/